5 redenen waarom ik overstapte op wasbare doekjes en jij dat ook zou moeten doen :-)

15-05-2023

Herbruikbare doekjes: 5 redenen 

Het idee van herbruikbare doekjes bestaat al een tijdje, maar ik vind dat ze lang niet genoeg waardering krijgen. Ze zijn zo goedkoop, gemakkelijk te gebruiken, milieuvriendelijk en kunnen steeds opnieuw worden gebruikt voor meerdere kinderen - zei ik al dat ik mega fan ben? 

Ik ben echt mega fan! :-)

Als ik de nummer één no-brainer switch voor (jonge) ouders (in spe) zou moeten noemen, dan oh ja, zeer zeker dat. 

Hier zijn 5 redenen waarom ik ben overgestapt van wegwerpdoekjes naar wasbare doekjes en waarom jij dat ook zou moeten doen:

1. Wasbare doekjes besparen geld

Herbruikbare doekjes kosten op lange termijn veel minder dan wegwerpdoekjes, omdat je ze niet steeds opnieuw hoeft te kopen. En ze kosten niet eens veel om mee te beginnen! Een maxikit kost 51,95EUR, en daarmee heb je genoeg om een volledige luierperiode te gebruiken en dat voor meerdere kinderen: You go, girl/guy! Onze kinderen zijn ondertussen 6 en 9 en hier beginnen ze nu wel enige tekenen van slijtage te vertonen ;-)...

Hier volgt een kostenoverzicht* van een volledige set herbruikbare doekjes versus wegwerpdoekjes:

*De gemiddelde baby gebruikt 8.000 doekjes per jaar, of 2-2,5 pakjes per week. De gemiddelde leeftijd voor zindelijkheidstraining in België is 2,5 jaar.

Budget wegwerpdoekjes (ALDI):  

  • 1 pak van 80 doekjes 1,49 EUR
  • Totaal (per baby): 372,5 EUR


Luxe wegwerpdoekjes (Water Wipes of Naïf)

  • 1 pak van 60 doekjes: 2,75 - 4 EUR
  • Totaal (per baby): 920 - 1330 EUR


2. Wasbare doekjes sparen het milieu

Elk wegwerpdoekje dat je gebruikt bevat plastic. Wegwerpdoekjes zijn namelijk gemaakt van polyester en polypropyleen, dus van aardolie- of aardgasproducten. Wegwerpdoekjes breken niet biologisch af en het kan 450 tot 1000 jaar duren voordat ze uiteenvallen in kleinere microplastics. Zelfs doekjes met het etiket biologisch afbreekbaar breken vaak niet af op een stortplaats, omdat de omstandigheden onvoldoende gunstig zijn. Om nog maar te zwijgen van de plastic verpakking waarin ze vaak nog steeds zitten (De Naïf wegwerpdoekjes die wij aanbieden zitten dan wel in een suikerrietverpakking, maar dan nog...).  

Een herbruikbaar doekje gaat heel lang mee (ja, gerust enkele jaren!). Onze recupdoekjes zijn zelfs van hergebruikte textiel en badstof gemaakt (en met veel liefde in een sociaal naaiatelier ;-)), wat al helemaal geen nieuwe voetafdruk op onze planeet meer zet. Zelfs als je het water en de elektriciteit meerekent die nodig zijn om wasbare doekjes te wassen, zijn ze qua prijs en milieutol nog lang niet te vergelijken met wegwerpdoekjes. En geloof me, ze apart wassen is echt niet nodig, steek ze gewoon bij je handdoeken (of wasbare luiers natuurlijk ;-)).


3. Wasbare doekjes voorkomen luieruitslag

Wegwerpdoekjes bevatten zoveel ingrediënten die de gevoelige billetjes van je baby echt kunnen aantasten, terwijl je eigenlijk alleen maar water nodig hebt. Denk er eens over na:

Smeer jij parfum en chemicaliën op je billen als je naar het toilet gaat?


4. Wasbare doekjes = minder k*k* aan je handen ;-)

Het is geen geheim dat je tijdens een explosieve poepbeurt gemakkelijk 10 of meer wegwerpdoekjes gebruikt, hopeloos heen en weer smerend met en in de k*k* (sorry, het leven van een jonge ouder is geen pretje ;-)). Ik kan met de hand op het hart zeggen dat voor de ergste k*ksplosie die ik ooit in mijn 6 jaar herbruikbare doekjes heb moeten verwerken, slechts vijf doekjes nodig waren. Maar 99% van de tijd gebruik ik er slechts één voor pipi en twee voor - wel ja, alle extra :-). Omdat de badstof zoveel beter pakt en ik dus alle viezigheid in een oogwenk meeheb. De doekjes zijn zoveel dikker dan zelfs de dikste wegwerpdoekjes, wat betekent dat mijn hand niet in de buurt van de k*k* komt, als je daar gevoelig voor bent.

Ik heb in zes jaar herbruikbare doekjes veel minder k*k* aangeraakt dan anderen in zes weken wegwerpdoekjes...


5. Wasbare doekjes kan je ook gebruiken voor andere dingen dan babypoepkes

Vanaf dag één werden ze hier volop gebruikt voor teruggegeven of gemorste melk op te vegen. 

Toen mijn kinderen eenmaal vaste voeding begonnen te eten, waren ze ideaal om hun handen, gezichten, kinderstoelen en ja, de ganse vloer onder hen schoon te maken.

Ik heb ze gebruikt als washandjes in bad, we hebben een stapel recupdoekjes op onze eettafel staan als alternatief voor keukenrol: handen afvegen, omgegooide bekers opvangen, choco tussen de kiertjes van de tafel halen (en van achter de oren), ... De lijst van alternatieve toepassingen is letterlijk eindeloos! En ze maken veel beter schoon dan welk wegwerpalternatief dan ook. Je kunt verschillende doekjes gebruiken voor verschillende dingen, maar eerlijk gezegd zijn ze even goed proper als je ze op de juiste manier wast, dat ik ze niet scheid.

Conclusie

Jeej, ik heb je overtuigd, niet?! ;-) 

Jep, herbruikbare doekjes gebruiken is gewoon een supersimpele manier om de planeet een ietsiepietsie beetje te redden van afval en onnodige chemicaliën.

En als je toch nog twijfelt, probeer het gewoon eens! Koop een pakje van een 10-tal doekjes en probeer het een maand uit (de prijs voor een maand is ongeveer hetzelfde :-)). Ik weet zeker dat je me later dankbaar zult zijn! Ze zijn handig, duurzaam en je bespaart er geld mee. 

Als je klaar bent om over te stappen, kun je hier ons assortiment herbruikbare doekjes bekijken ;-) !

Veel kiesplezier! :-)