Tegen de stroom in: Bolt

25-08-2020

Gemakkelijk, groener en niet duurder, drie parallellen die wij graag delen met Bolt, groene én lokale stroomleverancier. Lees even mee hoe ook jij gemakkelijk een groen stapje kan zetten.

We maken kennis met... Pieterjan Verhaeghen van Bolt.

Hoi, ik ben Pieterjan (32) en 2 jaar geleden nam ik een sprong in het onbekende en richtte ik Bolt op, samen met Rens van Haute (29). Samen willen we komaf maken met de oneerlijke praktijken in de energiesector en (echt!) duurzame energie op een positieve manier 'aan de man brengen'.


Bolt in het kort.

Bolt is het allereerste energieplatform in België dat het mogelijk én gemakkelijk maakt om rechtstreeks energie af te nemen van lokale, groene opwekkers. Als klant kan je zelf kiezen van wie. Op ons platform vind je de verschillende groene stroomopwekkers ingedeeld per regio. Zo kies je zelf waar je energievergoeding terecht komt.

Hoe groen is groen?

Wie bekend is met de huidige problemen in de energiesector en zich in wil zetten voor het klimaat, is meteen verkocht voor Bolt. Jammer genoeg zijn er veel Vlamingen, die denken dat ze een groen energiecontract hebben, maar in werkelijkheid om de tuin worden geleid. Het is zelfs zo dat 70% van de groene energiecontracten in Vlaanderen niet groen is. 70%! Traditionele leveranciers verkopen grijze stroom, groen gekleurd met een certificaat uit het buitenland. Dat wil Bolt veranderen.


Energie van om de hoek

Via Bolt kan je als klant zelf kiezen waar je stroom vandaan komt en naar wie je centen gaan. Bijvoorbeeld naar Valerie en Frederik uit Lievegem met hun biogasinstallatie of naar Jeroen en Chris uit Zelem met zonnepanelen. 

Je denkt misschien: er loopt toch geen kabel tussen mijn huis en de boerderij van Valerie en Frederik? 

Dat klopt. Bolt gaat jouw verbruik koppelen aan de productiecapaciteit van jouw gekozen energie-opwekker. Op jaarbasis kan je er dus zeker van zijn dat jouw verbruikte elektriciteit opgewekt werd door bijvoorbeeld Valerie en Frederik. Door te kiezen voor een lokale energie-opwekker draag je dus rechtstreeks bij aan de opwekking van duurzame energie in België. En als we allemaal gaan kiezen voor lokale energie is er voor die grijze energie op ons net geen plaats meer.


Druk op je voetafdruk.

De meest impactvolle actie die je kan nemen om je ecologische voetafdruk te verkleinen is een kindje minder kopen. Baf, het is eruit, geen fijne boodschap... ;-) Niet meteen de gemakkelijkste keuze om te maken uiteraard. Met een tweedehands geboortelijst helpen we je hier alvast een stapje in de groene richting. 

Op de tweede en derde plaats volgen onze transportkeuzes: 2. zonder auto leven en 3. een transatlantische vlucht vermijden. Helemaal eerlijk dus, deze eerste drie zijn niet altijd even makkelijk of leuk. Maar (goed nieuws!)... nummertje 4. groene energie kopen, kost je amper moeite of tijd. Bovendien is het gewoon leuk om te weten dat jouw elektriciteit om de hoek wordt opgewekt. Om in termen van CO2 te spreken: 

Gemiddeld stoot je als Bolt-lid 1,5 ton CO2 per jaar minder uit, vergelijkbaar met 10x naar Parijs vliegen. 

Dat leunt nauw aan bij een hippe, tweedehands geboortelijst, die zelfs rond de 2 ton CO2 uitspaart. Van een makkelijke keuze gesproken! ;-)


Is groen niet altijd duurder?

Nee, nee en nog eens nee! Het is jammer genoeg een cliché geworden, maar groen is niet altijd duurder. Daar pleit Mic Mac Minuscule ook dubbel en dik voor. Via de Bolt website kan je makkelijk een inschatting laten maken van je maandelijks voorschot. Ze berekenen jouw voorschot op basis van je ingeschat verbruik plus een maandelijkse platformkost van 5 euro per aansluiting voor de facturatie, administratie, dienstverlening en optimalisatie van hun platform. Ook op vlak van prijzen zijn ze dus zo transparant mogelijk.


Zo gelijkaardig in missie vinden we ze niet vaak. Een partner naar ons hart, dat is zeker! En #omdathetkan, geven we je graag een groen duwtje in de rug:

Schakel nu (simpel en goedkoop) over op Bolt met de code MicMac en krijg 30EUR korting op je eerste energiefactuur!

*Trouwens, deze post is "pinky swear" niet gesponsord!


Jona, Mic Mac Madam én fiere Bolt-klant 
van Gentse stroomopwekkers Bjorn & Pieter 

Bio-energie van bij Bjorn & Pieter
Bio-energie van bij Bjorn & Pieter

Nood aan een ander soort groen duwtje in de rug? ;-)