Circulair met textiel in 6 stappen

09-01-2018

Naast het verzamelen van tweedehands schatten, houden wij ook van het pimpen van babyartikelen ('upcyclen') en gaan wij nog een stapje verder: 'recyclen'  van grondstoffen zoals gebruikt textiel en hout.  Deze zijn immers in overvloed aanwezig.  

Maar hoe doe je dat nu praktisch, een cyclus opzetten van recuperatie grondstof van tot afgewerkt product?

Circulair met Textiel: in 6 stappen

Stap 1: op tal van plaatsen vind je prachtige stofjes.  Mooie patroontjes, oude gordijnen 'van de bomma', ..., De Kringwinkel is één van die leuke plekjes waar je steevast onze Mic Mac Madammen ziet rondsnuisteren

Stap 2: niet alle stofjes zijn geschikt, daarom is het belangrijk deze zorgvuldig te selecteren: zijn ze proper, zijn de afmetingen voldoende groot, zijn het leuke patroontjes.  Oude gordijnen zijn bvb prima materiaal voor het maken van speelgoedzakken, badstof ideaal voor slabbetjes, van oude lakens maak je vlot een tipi...  

Stap 3: om de impact van transport te minimaliseren, verzamelen we voldoende grote hoeveelheden alvorens deze te verzenden naar het naaiatelier.  Op die manier blijft de voetafdruk én de kost beperkt.

Stap 4: het naaiatelier, in ons geval bij het OCMW Dendermonde, ontvangt en bekijkt welke stofjes tot welke producten kunnen worden omgezet, met zo weinig mogelijk snijverliezen.  Daarna worden de producten met vakkundigheid én liefde op patroon gesneden en genaaid.

Stap 5: en hop, daar ontstaat een mooi 'nieuw', neen, correcter, 'circulair' product dat zowel qua design als gebruik een tweede leven krijgt.  De afgewerkte producten worden verdeeld naar onze onze Mic Mac Madammen overal in Vlaanderen.

Stap 6: wie wil er nu geen mooie, circulaire producten op de geboortelijst met tweedehands, hippe babyspullen?  Onze klanten zijn er alvast fan van!  En jij?

Enkele circulaire pareltjes

Speelgoedmanden, slabbetjes, een speeltipi...