DIY Bijenwasdoek

31-03-2020

We gebruiken ze hier thuis al een tijdje in de keuken, bijenwasdoeken als alternatief voor vershoud- of aluminiumfolie. Ik kocht de eerste doeken, want toen wist ik nog niet hoe gemakkelijk ze eigenlijk zelf te maken zijn. Dat probeerde ik onlangs dus wel en ik deel het graag met jullie :-)

Je hebt niet zoveel nodig en het is niet moeilijk, maar reken toch wat tijd. Ik dacht dat het op een kwartiertje wel gefixt was... niet dus :-D Ontspannende bezigheid? Dat wel.

Wat heb je nodig?

  • Restjes stof (katoen)
  • (Kartel)schaar
  • Bakpapier
  • Bijenwas
  • Jojoba-olie
  • Kwastje
  • Potje om de was te verwarmen
  • Strijkijzer

Was je stof op voorhand als die nog nooit gewassen is. Knip een stuk uit ter grootte van de gewenste doek. Tip: Als je toch bezig bent, doe er ineens een paar in verschillende formaten. Handig als je eens iets kleiners moet afdekken. Als je met een kartelschaar knipt, verhinder je het uitrafelen van de stof. Strijk je lapje stof, zo heb je geen kreuken en gaat het uitstrijken van de was straks beter.

Voor 1 grote doek smelt je 15 gram bijenwas en 10 ml jojoba-olie au bain-marie. Het is wel een plakboeltje, dus gebruik een potje dat je enkel aan dit klusje kan toewijzen. Het is lastig om weer helemaal proper te krijgen.

Verwarm de oven intussen voor op 100°C, of nog beter, plan het maken van de doeken nadat je iets gebakken hebt :-) 

Bedek een bakplaat met bakpapier. Herbruikbare bakfolie of een siliconen matje is minder geschikt, omdat ook dat zeer moeilijk proper te krijgen is. Leg je lapje stof alvast even in de oven om op te warmen. 

Intussen is je mengsel van bijenwas en olie gesmolten, roer het een keer door voor een glad geheel. 

Dan kan het insmeren beginnen! Neem je doek uit de oven en smeer hem in met het mengsel. Ook hier gebruik je best een kwastje dat je toewijst aan dit klusje om dezelfde reden. Als het smeren niet meer goed lukt, warm dan de doek en de was even terug op. Je hoeft geen dikke laag te smeren, probeer het goed uit te spreiden. 

Steek de doek nog even terug in de oven als hij helemaal in ingesmeerd en ga er nadien nog één keer over om alles gelijkmatig uit te strijken. Dan kan je hem aan de lucht laten drogen. Het gaat redelijk snel, maar als je meerdere doeken maakt, is een wasknijper wel handig. Gewoon zo, tussen de handdoeken en de slabben.

Je zal meteen voelen dat de doek stijver wordt door het afkoelen. Als hij helemaal afgekoeld is kan je hem oprollen of vouwen en wegleggen tot je hem wil gebruiken.

Hoe gebruik je ze? Door de warmte van je handen kan je ze gemakkelijk rond bijvoorbeeld een kommetje of bokaal vouwen om af te dekken. Je kan er ook aangesneden groenten in wikkelen of een lekker stuk kaas in bewaren.

Reinigen? Met lauw water en eventueel wat afwasmiddel. Was de doek niet met heet water, want dan gaat de bijenwas smelten. 

Je zal merken dat de doek na een paar maanden gebruik dunner wordt. Goed nieuws, je kan hem gewoon volgens dezelfde methode weer vernieuwen en eindeloos gebruiken.

Heb jij wat extra tijd deze weken? Succes met testen!
Sta jij in de frontlinie met dubbele shiften of lijkt het zelf maken voor jou alles behalve ontspanning? No worries! We geven twee setjes weg!

We verloten eentje op Facebook en eentje op Instagram, dus ga snel (terug) naar onze pagina en waag je kans!

Sanne, Mic Mac Madam Gent