DIY: romperverlengers in 6 stappen

06-06-2018

Spullen kunnen vaak perfect een 2de, 3de... leven aan. Maar op een dag gebeurt het: dan moet je ze helaas "onbruikbaar" verklaren. Wat dan? Upcycling!

Upwatte? 

Een alternatief voor recycleren, waarbij het item weer tot de grondstof wordt teruggebracht waarvan het werd gemaakt, is upcycling. Bij upcycling worden oude en "onbruikbare" materialen weer omgetoverd tot iets nieuws.

Wanneer body'tjes al een aantal levens hebben doorgemaakt, worden ze soms breder dan ze lang zijn of zitten er echt té veel vlekken op, herkenbaar? Het ziet er niet echt meer uit aan het lijfje van je schattige baby. Toch kan je ze ook dan nog hergebruiken. Bijvoorbeeld door er romperverlengers van te maken.

Romperwatte?  

Enthousiastelingen van wasbare luiers (count me in!) herkennen vast wel die schattige luierkontjes. Even spammen, want ik ben echt fan 😉 

Nu zijn de meeste body'tjes niet voorzien op zo'n luierkontje. Een maatje groter is een oplossing, alleen slobbert het dan zo bij de schouders. Een andere optie is dus de romperverlenger: een tussenstukje, waardoor je de body onderaan wat kan verlengen en dus gemakkelijk kan sluiten. Je kan ze kant en klaar kopen, maar je kan ze ook zelf maken, bvb. Van een onbruikbare body.


(*Rondslingerend schoeisel krijg je gratis bij het kruipende kind) 

Hoe ga je te werk:

1. Selecteer zorgvuldig body's die niet meer om aan te zien zijn

  • Ongeveer even breed als lang
  • Uitgerekt
  • = Check! Geschikt voor upcycling!

2.  Neem een schaar en de body.

3.  Knip boven de beentjes (stippellijn) de body helemaal door.
Het bovenste stuk heb je niet nodig voor de romperverlengers, maar misschien knipte je de vlek net weg en kan je er nog een t-shirt van maken. Minder creatief? Ook ideaal als vod!

4.  Knip het onderste stuk bij, zodat je twee vierkantjes krijgt.

5.  Leg de stukjes op elkaar met de drukkertjes beide naar boven en naai ze aan elkaar (met de hand of machine). Je kan om netjes te werken ook het boordje omzomen of er een boordje aan zetten. Als je een overlock-machine hebt, gaat het nog sneller 😊

6.  Je romperverlenger is klaar!

Jammer genoeg worden er bij de productie van rompers regelmatig nét iets andere drukknoopjes gebruikt. Ze zijn dus niet universeel, maar de meeste passen wel op elkaar. (Bij kant-en-klare romperverlengers heb je dit nadeel ook trouwens :-)).

Tot slot: Ik ben het type dat altijd denkt: Ja, ik ga dat maken! Maar waarbij de oude body's een maand of 3 in de kast blijven liggen... Mijn supertip voor de snelste methode? 

Stuur deze handleiding naar je lieve schoonmama en bij het volgende bezoek heb je romperverlengers, hihi. (Dankjewel oma!!) Succes!

Sanne, Mic Mac Madam Oost-Vlaanderen