Cokido, een geniale oplossing voor jouw opvangprobleem

16-07-2021

Het is weer zo ver: GROTE VAKANTIE! Negen onbezorgde weken van spelen en verlof! Voor onze kinderen tenminste... Want als je in die vakantie ook moet werken (zoals vele ouders), dan is zorgen dat je liefste kroost 'bezig blijft' tijdens die weken ook een klus op zich - en voor sommigen een echte kopzorg.

Er zijn de kampjes, en er zijn (in het beste geval) de grootouders. Maar die laatsten willen ook wel eens op vakantie. En kampjes zijn niet voor iedereen een evidente oplossing. In Brussel is het bovendien een digitaal gevecht voor een plekje in een kamp: op een goede zaterdagochtend in april zitten honderden ouders stipt om 9u aan de computer, vingers op de Refresh-knop, in de hoop om een plek te bemachtigen in het uitverkoren kampje. Stress, al zeker als er twee of drie kinderen voor meerdere weken moeten ingeschreven worden.

Vanuit deze bekende ouderlijke besognes ontstond enkele jaren geleden de organisatie Cokido. Het concept is even simpel als geniaal (een beetje zoals Mic Mac Minuscule? ;-)): ouders passen zelf op, en delen de opvangdagen. Concreet: per 5 dagen dat je kind naar de gedeelde opvang gaat, moet je als ouder minstens één keer oppassen. Ouders zijn steeds minstens met 2 voor een groep tot 10 kinderen.

Het concept is even simpel als geniaal, een beetje zoals Mic Mac Minuscule dus! ;-)

Wij begonnen in Schaarbeek zelf met een Cokido-groepje in 2019 - toen we met een groep ouders van driejarigen zaten, die allemaal nog net wat te klein waren om (veel) op kamp te laten gaan. Er komt natuurlijk wel wat geregel bij kijken: een locatie zoeken, vergaderen en agenda's puzzelen, voorbereiden. De organisatie ondersteunt je hierin bij opstart en met een aantal sjablonen. Bovendien zorgen ze tesamen met je lidmaatschap ook voor verzekering.

De eerste editie was meteen een schot in de roos: we vonden onderdak in het Huis van het Kind Noord, een zaal met een massa speelgoed en spelletjes en - oh yeah - een ballenbad! De kinderen vinden het geweldig, en als ouder is het ook best fijn om een dag in de week met je eigen kroost op pad te gaan. Naast ter plaatse spelen, worden er ook heel wat uitstapjes georganiseerd: naar een museum, met de waterbus naar een speeltuin, naar de kinderboerderij, naar de brandweer, naar de klimzaal... Ik moet toegeven dat ik best moe ben aan het einde van de dag: zo een bende kleuters kan je serieus afmatten! Het respect voor de kleuterjuffen en kinderverzorgsters stijgt altijd nóg wat meer.

Naast ter plaatse spelen, worden er ook heel wat uitstapjes georganiseerd.

Zo zijn wij intussen met onze groep al aan de derde zomervakantie toe. Corona maakte het afspreken en regelen van tevoren lastiger, maar gelukkig ging de golf telkens net op tijd liggen om het oppassen mogelijk te maken. Onze groep blijft groeien met nieuwe gezinnen. Zowel op sociaal als op financieel vlak is dit concept een 'gat in de markt'!

Meer weten of zelf een groepje opstarten? Klik hier voor meer info.

Aude, Mic Mac Madam Brussel