Goed doel in de kijker: Focus vzw

05-12-2018

Bij Mic Mac Minuscule is het elke week de Warmste Week. Onze ouders-in-spé schenken 10% van hun besparing weg aan een goed naar keuze. We stellen er de komende weken graag een aantal aan jullie voor! #elkeweekwarmsteweek

FOCUS vzw

  • Wat? Focus vzw bouwt fotovoltaïsche installaties (inclusief batterijen voor opslag) om ziekenhuisjes en schooltjes in ontwikkelingslanden op zonne-energie draaiende te houden. Zo proberen we er de minst bedeelden (vrouwen en kinderen) te helpen.
  • Waar? Congo
  • Sinds? Opgestart in 2007
  • Website?  https://cee-focus.be
  • Erkenning voor fiscale aftrek? Op heden niet

We maken kennis met Koen & Sarah, oprichters van Focus vzw

Wie zijn jullie?

Sarah & Koen, partners in het leven en in Focus vzw:

  • Sarah Bergé - Mama van 4 (pleeg)kindjes, werkend in de pleegzorg, gebrand op koffie, oprichter & Voorzitter Focus vzw
  • Koen Bosmans - Papa van diezelfde 4 prachtige kindjes, eigenaar van CEE (een bedrijf in Energy Payback Projects), oprichter & Ondervoorzitter Focus vzw

Wat is de link tussen Focus vzw & Mic Mac Minuscule? 
De oprichters van Mic Mac Minuscule, Gert & Jona, zijn vrienden van ons. Niet lang voor de opstart van Mic Mac Minuscule, schonken ze voor de geboorte van hun tweede kindje, Aaren, de geboortegiften weg aan Focus vzw. Van daaruit ontstond gedeeltelijk de idee om een goed doel bij Mic Mac Minuscule te betrekken.


Hoe kwamen jullie op het idee om jullie organisatie op te starten?
In 2007 werkten we samen als koppel als coöperant in Congo. Dit deed ons heel rechtstreeks inzien dat het land in enorme moeilijkheden verkeert, met de grootste impact op de minst bedeelden. Na onze terugkomst waren we niet in staat ons los te maken van deze ervaring zonder enerzijds zelf de handen uit de mouwen te steken en anderzijds ook verdere bewustwording te creëren door onze ervaringen daar te delen met anderen.


Hoeveel mensen werken er voor Focus vzw?
Focus vzw wordt volledig gedragen door een 15-tal vrijwilligers die de doelen van onze vzw helpen realiseren. Dit wil zeggen dat we elke gift integraal besteden aan tastbare materialen voor onze fotovoltaïsche installaties (directe projectkosten).


Waar komt de financiering van Focus vzw vandaan & waar gaat ze naartoe?
90% van onze financiering komt uit giften van particulieren en bedrijven, 10% komt van lokale overheden die ontwikkelingsprojecten steunen. De grootste kosten zijn de zonnepanelen en de batterijen. De werkuren zijn volledig vrijwillig.

Onze levensspreuk:

There's no excuse for not trying.

Koen & Sarah, Focus vzw