Hé, het is oké! Een kleine inkijk in mijn lockdownleven.

02-05-2020


Even terug herinnerde ik me ineens een rubriekje in de Flair van vroeger dat ik graag las. Het heette "Hé, het is oké" en werd gevuld met inzendingen van lezers. Dat gaf me goesting om jullie een kleine inkijk in mijn lockdownleven te geven en passant alle moederkes een hart onder de riem te steken. Ofwel helpt het om te beseffen dat het overal af en toe een beetje morrelt ofwel bezorgt het je even een glim- of nog beter: een schaterlach. 

Ze zijn allemaal uit mijn echte Coronaleven gegrepen!


Hé, het is oké ... om in je bikini door het beeld te lopen als je 7-jarige zoon in een digitale classroom zit met zijn juf en 15 klasgenootjes.

(tja.. ik was buiten mijn moederrol aan het opnemen in het zwembadje met mijn 2 kleuters...)


Hé, het is oké ... om je bijna 3-jarige kleuter gezellig alleen naar zijn bedje te laten gaan 2 verdiepingen hoger als hij komt vragen om een dutje te doen.

(tja... ik had hem al eens lekker ingestopt om 13u, na 't middageten - op het normále dutjes-uur - maar dat bleek niet zo in zijn planning te passen...)


Hé, het is oké... om de ergste vlekken op je keukentegels even weg te vegen met een vochtig doekje en dan ongegeneerd 'dweilen beneden' af te vinken op je mentale to do-list.

(tja... ik wil die doekjes al lang niet meer gebruiken voor de billen of andere lichaamsdelen van mijn kinderen en kan ze toch niet weggooien??!)


Hé, het is oké ... om een bad te nemen, mooie kleren aan te trekken en zelfs je mascara nog eens boven te halen om een tweedehands reisbedje te gaan ophalen.

(een volwassen conversatie! In ' t echt'! face-to-1,5m verwijderde-face! Partyyy!)


Hé, het is oké ... om elke middag na t eten een uur 'mama-pauze' te nemen en op vakantie te gaan naar je tuinstoel. Om je kinders voor tv/in bed te ploffen en op alle vragen die dan tóch nog tot bij jou geraken 'Nee, broer, dat kan even niet: mama is op vakantie', te antwoorden.

(Geef toe: zowat alle andere uren van de dag zijn we wel beschikbaar. Én ik maak uitzonderingen voor kleuters die hun poep nog niet zelf kunnen afkuisen. Al laat ik in 't midden of ik hier eerder mij of hen een dienst bewijs 😊)


Hé, het is oké ... als je kleuter je diep in de ogen kijkt en bewonderend zegt "wauw, mama, je hebt blauw aan je ogen!" "Ja, schat, dat heet 'wallen.'"

(tja.. me-time is belangrijk als voltijds thuiswerkende, alleenstaande mama van 3 kleine jongens. Ook als je pas vanaf 22u30 tijd hebt om wat me-time te nemen)

En om af te ronden:

Hé, het is oké ... om je gras Sam Gooris-gewijs nog een weekje te laten staan.

Hé, het is oké ... om de stofzuiger ergens tussen verdiep 1 en 2 te laten staan om 'straks even verder te doen, als ze in bed liggen' en tegen het moment dat je daaraan toekomt te zien dat je eigenlijk de 'al gedane stukken' ook ineens terug zou moeten stofzuigen en dan te denken "chance dat ik vorige keer gestopt ben!"

Hé, het is oké ... om als moederdagkado het liefst een uur zónder je kinderen te wensen ;-)


Dus, allemaal - en vooral de mama's, moekes, mamsies, ... onder ons, onthoud vooral: hé, het is OK!!

Veel groetjes, hou jullie gezond en hou nog even vol!

Katelijne, mic mac madam Vlaams-Brabant en Brussel