Partner aan het woord: Jesse Vos van 'Hecht' (verbindend ouderschap)

08-12-2020

Met Hecht inspireert Jesse Vos (pedagoog) ouders (in spe) om hechte relaties met hun eigen kinderen uit te bouwen, met als basiselementen focus op hechting, empathie en geweldloze communicatie. Meer info vind je hier.
Ze schreef een blog die we jullie niet kunnen onthouden ;-)


December is een maand van lichtjes, gezelligheid, muziek en warmte. En ook van cadeautjes ;) De Sint die komt, Kerstmis, Nieuwjaar en bij ons nog een verjaardag erbij...

Feest troef! Ik hou ervan, alleen de overdaad aan cadeaus, daar heb ik het wat moeilijk mee. Het geeft mij het gevoel dat het dan alleen nog maar over cadeaus gaat, in plaats van over gezelligheid en attenties om te laten zien dat je de ander graag ziet.

Feestelijke reclame komt uit alle hoeken om ons inspiratie te geven voor cadeautjes. We waren in de winkel en mijn dochters zagen een reclameboekje liggen van heel wat speelgoed. Ze vroegen of ze het mochten meenemen. Ik knikte. In mezelf maande ik me aan om niet belerend uit de hoek te komen door te zeggen: "we gaan dat niet allemaal kopen, é." En legde vooral de focus op het verlangen. De boekjes werden behandeld als een schat. Ik moest in mezelf lachen. Als kind zou ik hetzelfde gevoel hebben gehad, want ja, reclame kan er wel wat van om werkelijk alles aantrekkelijk te maken.

Thuis gingen ze de boekjes bekijken en erin omcirkelen wat ze graag wouden. "Dat is supermooi en dat ook, en dat wil ik wel. Mama, kijk hoe mooi!" Het verlangen groeide. En toen vroeg mijn dochter: "Mama, wil je eens kijken hoeveel dat kost?" Ik zocht het op, het was veel geld. 

"Waarom vragen ze daar zoveel geld voor, dat is toch gewoon leuk voor ons om mee te spelen." 

Ik lachte. "Weet je, je kan speelgoed ook tweedehands kopen. Dat is speelgoed waarmee andere kinderen niet meer spelen, maar waarmee toch nog heel tof gespeeld kan worden. En voor jou is dat speelgoed toch nog nieuw. En ook voor de wereld is dat beter." Ik zag ze het opnemen.

De volgende dag aan tafel. "Mama, kan je even kijken op de computer, naar dat woord met die twee in ..." Ik kon niet meteen volgen. En toen zei ik: "2hands?" "Ja! Het hoeft niet hetzelfde vanuit het boekje te zijn, het is gewoon beter dat er nog eens mee gespeeld wordt, anders gooien mensen dat misschien weg... terwijl dat nog keileuk is!"

Een situatie die schetst dat je vanuit inleving in je kind je ook heel wat waarden kan bijbrengen. Door het in de winkel niet al meteen weg te wuiven, creëer je echt de ruimte voor je kind om te ontdekken en te verlangen. Zonder het meteen over te nemen, uit angst dat het de verkeerde richting uitgaat, dat datgene wat jij zo belangrijk vindt niet wordt gehoord. Je kind wil niets liever dan in verbinding staan met jou. En dat komt vooral tot stand wanneer hij gehoord wordt. Wanneer het al meteen wordt dichtgegooid met veel nee's en bepalingen, dan komt er weerstand en is er weinig plaats om te groeien. Je kind blijft dan enkel op die nee gefocust en blijft ter plaatse trappelen. Terwijl we vooral willen uitleggen waar de nee van komt.

Hoe meer we onze eigen mening even kunnen uitstellen, hoe meer ruimte we maken om hechter te zijn met elkaar... En dan is het zo heerlijk om te ervaren hoe kinderen dat opnemen en ermee aan de slag gaan. 


Wil je meteen aan de slag om je relatie met je kind te sterken, zonder strijd en onrust? Er staat een gratis podcast voor je klaar op:  

Volg Jesse op Instagram en Facebook!