Red de restjes uit de vuilbak

24-09-2019

Eten weggooien, ik heb er een grondige hekel aan.. Maar wegens teveel chaos wordt er niet altijd gewinkeld volgens een weekmenu, eten we soms plots op locatie of hebben we toch geen zin in de geplande ovenschotel. Dus heb ik soms wel wat eten in de koelkast dat snel verwerkt moet worden. Gelukkig heb ik ondertussen wat manieren gevonden om die restjes uit de vuilbak te kunnen houden.

Croque Monsieur uit de diepvries

Brood dat net een dagje te oud is, nog een beetje kaas en hesp in de frigo. Hier maken we er op voorhand croques mee en stoppen ze zo in de diepvriezer. Gewoon uit de vriezer halen en rechtstreeks in het croque monsieur machientje. Vooral een aanrader wanneer er een niet-zo-kindvriendelijk (of toch in de ogen van mijn zonen) op het menu staat.

Gezond bananen ijs

Overrijpe bananen, iedereen heeft ze wel eens in de fruitschaal liggen. Als ik genoeg tijd heb gebruik ik ze om een bananenbrood te maken, op andere momenten snij ik ze gewoon snel in schijfjes en stop ze zo in de diepvriezer. Zin in een gezond ijsje? De schijfjes uit de vriezer halen en mixen, in 1-2-3 tover je een gezond ijsje op tafel. Je kan eventueel nog wat ander fruit toevoegen voor een extra smaakje, of wat pure chocolade voor een minder gezonde versie.

Ijsjes die je zelfs 's ochtends zou kunnen eten, wie wilt dat nu niet? 

Slappe wortelen en andere groenterestjes-bouillon

Een wortel die zich net te goed verstopt had in de groentenlade, een halve courgette die niet opraakt, schillen en boven- en onderkantjes van uien, overschotjes van verse kruiden, ... Je hoeft ze niet weg te gooien, want je kan er heerlijke verse groentebouillon van maken! Ik bewaar de restjes in een grote doos in de diepvries. Als de doos vol is, en ik heb eens een zondagochtend weinig plannen (lees: geen tweedehandsbeurs of rommelmarkt in de buurt om leuke spullen te gaan uitzoeken) ga ik ermee aan de slag. De groenten in de pot, peper & zout en eventueel wat extra kruiden of smaakmakers toevoegen en water erbij. Alles samen laten koken (minstens een half uurtje, langer mag ook) en daarna door de zeef gieten. Je kan de groentjes nog eens uitknijpen voor extra smaak. Laten afkoelen, en je bouillon is klaar. Meteen te gebruiken, of invriezen voor later. 

Extra tip: je kan de bouillon invriezen in een ijsblokjesvorm, zo kan je later eenvoudig de hoeveelheid die je nodig hebt uit de diepvriezer halen. Weer wat minder verspilling!

Heb jij nog leuke (en lekkere) manieren om restjes te verwerken? Deel ze met ons, want van minder afval worden wij blij! 

Stefanie, Mic Mac Madam Diest