Van eigen kweek

24-09-2018

We willen allemaal wel gezond en ecologisch eten, maar liefst van al toch als het ons niet te veel tijd (en geld) kost.* 

Stond jij (samen met mij) achteraan in de rij toen ze het talent voor tuinieren uitdeelden? 

Of heb je gewoon geen zin om uren te staan ploeteren in die tuin (want eerlijk is eerlijk: gras afrijden gaat sneller, toch)?! Of je hebt zelfs geen tuin? Wel dan heb ik dé oplossing als je niet elke dag naar de winkel wil hollen voor je portie biologische en ecologische vitamientjes!

Laten we met zijn allen gaan kweken, kiemgroenten wel te verstaan!

Wat heb je niet nodig om kiemgroenten te kweken?

  • groene vingers!
  • veel plaats


Wat heb je wel nodig?

  • zaden**
  • iets waarin je de zaadjes kunt laten kiemen
Wie zegt dat kinders geen (kiem)groenten lusten?
Wie zegt dat kinders geen (kiem)groenten lusten?


En waarom die kiemgroentjes nu net zo gezond zijn? Ze bevatten 20 tot 30 keer zoveel vitaminen en mineralen als de volwassen plant. Ik vind dit alvast een win/win : scheelt me heel wat tijd en werk in de tuin voor een plant die dan niet eens zoveel vitaminen en mineralen bevat als wanneer die nog een scheut was. En dat kiemen kweken kinderspel is, weten we allemaal! Remember in de kleuterschool: die mannetjes met tuinkers-haren? Juist...


Ook zin gekregen om te gaan kweken? Wel, Sarah van de stadskiem kan nog veel beter uitleggen hoe dat gaat en wat je allemaal met die kiemen kan doen. Ben je ooit in de buurt van Mechelen spring dan zeker eens binnen in haar stadsboerderij! Gouden tip trouwens: vraag naar haar overheerlijke zelfgemaakte pesto's van kiemen.

Je hoeft je uiteraard niet zelf te wagen aan het maken van pesto. Je kan het ook simpel houden en de kiemen tussen je slaatje gooien of met wat kaas op je boterham. De simpelste dingen in het leven zijn vaak beste!  

Smakelijk!

Vera, Mic Mac Madam Vlaams-Brabant


*Haha, zo herkenbaar voor Mic Mac Minuscule! Ik hoor gewoon: "We willen allemaal wel kwalitatief en ecologisch kopen, maar liefst van al toch als het ons niet te veel tijd (en geld) kost." Check! Check! Dubbelcheck! ;-)

**Wie weet, binnenkort kiemzaden op je tweedehands geboortelijst?! ;-)