Drie restafvalzakken per jaar bij Veerle & Wouter

29-04-2020

Enkele maanden geleden maakte ik kennis met Veerle en Wouter, een sympathiek koppel uit hartje Antwerpen dat in juni hun eerste kindje verwacht. Behalve een tof gesprek over hun geboortelijstje, heb ik toen van hen ook veel goeie tips meegekregen over afvalbeperking. Want, zo vertelden Veerle en Wouter me, zij verbruiken -houd jullie vast!- maar drie restafvalzakken per jaar. Jawel, drie! Per jaar! Onvoorstelbaar!

Vooraleer jullie het je misschien beginnen afvragen, Veerle en Wouter zijn géén geitenwollensokkentypes, maar 2 moderne jongeren die gewoon heel bewust omgaan met hoe ze hun afval kunnen reduceren tot een minimum.

Uiteraard gebeurde dit niet van de ene dag op de andere, maar was het een proces van ongeveer een jaar. De grote trigger voor Veerle en Wouter was het 100-100-100-project van FC Minder Afval, naar eigen zeggen "de schoonste club van 't stad". Doel van het project was om met 100 gezinnen uit Antwerpen Zuid 100 dagen lang 100% afvalvrij te leven. Een grote uitdaging, maar vooral een hele grote stimulans, zo bleek.

Veerle en Wouter gingen al gauw op zoek naar manieren om hun restafval te verminderen. En zoals iedereen wel weet, is een groot deel van het restafval afkomstig van verpakkingen van voeding. Dus trokken Veerle en Wouter met bakjes en katoenen zakjes naar de winkel, om ze daar te laten (her)vullen. Soms werden ze hartelijk onthaald, soms helaas iets minder... Maar zo leerden ze onder andere ook de bulkwinkels in hun buurt kennen, waar alle producten -surprise, surprise- in bulk aangekocht kunnen worden. Zónder verpakking dus. Gaandeweg stippelden ze voor zichzelf een route uit om, te voet of met de fiets, via lokale handelaars hun wekelijkse inkopen te doen op een zo duurzaam mogelijke manier. En ondertussen hebben ze zo'n fijn contact met de winkeliers, dat hun inkopen voor hen al meer een sociale bezigheid of zelfs hobby geworden zijn!

Veerle en Wouter trokken met bakjes en katoenen zakjes naar de winkel.

Nu, om jullie alvast voor te zijn: ja, in het begin bleken hun wekelijkse inkopen beduidend duurder dan ze gewend waren. Dit vooral door het zoeken naar de meest geschikte winkels en producten. Maar naarmate ze deze steeds beter leerden kennen, kwam ze al gauw terug op hun normale weekbudget uit. Bovendien doen ze véél minder impulsaankopen dan vroeger. Dat kan ook bijna niet anders, aangezien ze steeds thuis goed moeten nadenken over wat ze al dan niet zullen kopen, om te weten hoeveel bakjes en zakjes ze moeten meenemen op hun winkeltocht.

Bovendien doen ze véél minder impulsaankopen dan vroeger.

Vinden ze dan alle producten die ze nodig hebben in die buurt-, bio-, en bulkwinkels, vroeg ik hen. "Voor 99% wél", was het antwoord, "en zelfs van beduidend betere kwaliteit dan in de supermarkt". Voor de overige producten maakten ze voor zichzelf de afweging of het toch niet veroorloofd is om hiervoor naar de supermarkt te gaan. Zo koopt Wouter nog steeds zijn chips in de Colruyt, want raar maar waar, dit is het enige product dat ze nog nergens in bulk hebben gevonden. Ook voor chocolade en koekjes maken ze graag wel eens een uitzondering, want "soms snak je nu eenmaal toch echt naar zo'n zoetig lekkernij bij de koffie". En gelijk hebben ze!

"Allemaal goed en wel," hoor ik jullie al zeggen, "maar wat dan met alle plastic pottekes en tubekes die je in de badkamer verzamelt? Shampoo, zeep, lotion, nachtcrème, tandpasta,... Die verpakkingen nemen toch ook allemaal veel plaats in in je restafvalzak?"
Klopt, en daarom gingen Veerle en Wouter op zoek naar duurzame verzorgingsproducten zonder verpakking. Dat was alweer even uitzoeken wat voor hen de meest geschikte en efficiënte producten waren. Maar uiteindelijk bleken ze vaak aangenaam verrast van het effect van bijvoorbeeld shampooblokken of tandpastatabletjes. Ze geven toe dat het gebruik ervan vaak even wennen is in het begin, maar het is zeker een aanrader als je kijkt naar de afvalreductie. Voor wie op zoek is naar afvalvrije verzorgingsproducten, raden Veerle en Wouter aan om eens een kijkje te nemen in de webshops van Kudzu en Druantia. Zeker de moeite!

Als Veerle en Wouter beginnende 'afvalreduceerders' tenslotte 3 ultieme tips moeten geven, zijn het wel de volgende:

  • Zie het als een leerproces, en pak stap per stap je afvalberg aan. Rome werd tenslotte ook niet op één dag gebouwd!
  • Begin met het aankopen van losse groenten en fruit, dat scheelt al heel wat qua verpakking.
  • Voor drank en andere vloeistoffen gaat de voorkeur steeds naar glazen flessen, liefst met statiegeld. Is dit geen mogelijkheid, grijp dan eerder naar blik dan naar PET.

Ook geïnspireerd door het verhaal van Veerle en Wouter?
Je kan alvast nóg meer inspiratie opdoen bij The Barn, BE O-MarktDe Noterij, of bij onze vrienden van het Zero Waste Project.

Lien, Mic Mac Madam Berchem


Met de maand mei voor de deur willen ook wij graag inspireren om terug massaal deel te nemen aan "Mei Plasticvrij".