Babyflessen-dilemma: plastic of glas?

18-11-2020

Zoals zowat alles in babyland, heb je tegenwoordig ook een héél ruime keuze aan babyflessen. Je hebt er in allerlei merken, vormen, formaten, gewichten en kleuren. En vooral: je hebt er in plastic en je hebt er in glas. Maar waarom zou je in godsnaam kiezen voor glazen flessen?

Want zijn glazen flessen niet heel zwaar en breekbaar?

Klopt niet helemaal. Of toch niet meer. De eerste generatie glazen flessen was inderdaad nogal zwaar, en brak gemakkelijk wanneer ze uit kleine kinderhandjes glipten. Maar dat nadeel is vandaag de dag allang achterhaald. Glazen zuigflessen worden tegenwoordig gemaakt van een fijnere laag glas, waardoor ze niet veel zwaarder meer zijn dan plastic flessen. Daarnaast worden glazen flessen nu gemaakt van gehard glas, wat ervoor zorgt dat ze niet meer zo snel breken. Vele merken van glazen flessen (zoals ook de flessen van Lifefactory, die op onze geboortelijstjes staan) zijn voorzien van een siliconen hoes, die het glas extra bescherming biedt bij valpartijen. En bovendien zien ze er nog eens hip en trendy uit ook, vind je niet? :-)

OK, maar wat is er mis met plastic flessen?

Wel, meer dan je misschien zou denken. Plastic flessen zijn namelijk vaak vervaardigd uit polycarbonaat plastic, dat op zich dan weer de chemische stof bisfenol A (afgekort BPA) bevat. Bij het opwarmen van flesjes, maar ook na veelvuldig gebruik, maken sporen van BPA zich los uit de kunststof, waardoor deze rechtstreeks in de melk van je kleine ukkie terechtkomen. En dat is niet ongevaarlijk, want deze stof kan storingen van het hormoonsysteem en de hersenen veroorzaken, alsook diabetes en hartbeschadigingen. Een hele boterham dus!

Wel niet onbelangrijk om te weten is dat het in Europa sinds 2011 verboden is om BPA te gebruiken voor de productie van plastic zuigflessen. De huidige generatie babyflessen wordt dus gemaakt uit BPA-vrij plastic, en vormt geen gevaar meer voor de gezondheid van je kleintje. Hoera!

(Wil je zeker zijn dat je flesjes veilig zijn? Check dan even het recycling symbooltje aan de onderkant. Bevat het symbool een nummertje 1, 2, 4 of 5? Dan bevatten deze flesjes geen BPA, en kan je dus op je beide oren slapen! ;-)
Bevat het symbool een nummertje 3 of het etiket PC? Dan overweeg je misschien toch beter om nieuwe flesjes aan te kopen, want deze bevatten vermoedelijk BPA.)

Dus dan toch geen nadelen meer aan plastic flessen?

Goh, dat zou ik niet zomaar durven zeggen. De productie en recyclage van plastic flessen is uiteraard veel slechter voor het milieu dan die van glazen flessen. Bovendien worden plastic zuigflessen na verloop van tijd dof aan de binnenkant, omwille van de kalkaanslag. Én er kunnen kleine krasjes in het plastic ontstaan (bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken met de flessenborstel), waarin dan restjes melk kunnen achterblijven. Jakkie! Dit is niet het geval bij glazen flessen, die uiteraard krasbestendig zijn. De kans is dus groot dat je glazen flessen maar éénmalig moet aankopen voor je ganse kroost, terwijl plastic flessen toch best om de zoveel tijd vervangen worden.

Daarnaast kunnen we er niet omheen dat baby's die uit plastic flessen drinken, dagelijks miljoenen microplastics binnen krijgen. Microplastics zijn ieniemini kleine deeltjes plastic die onvermijdelijk vrijkomen van eender welk soort plastic. Het opwarmen en steriliseren van plastic flessen vergroot het loskomen van zulke microplastics. Nu, wat exact de schadelijke effecten zijn van deze deeltjes op het menselijk lichaam is nog niet helemaal duidelijk, maar laat ons eerlijk zijn: het lijkt me niet echt gezond om dagelijks van die vieze plastics binnen te krijgen, toch?!

Lien, Mic Mac Madam uit Berchem


P.S.: Obviously, zal je op onze geboortelijstjes voornamelijk glazen flessen zien staan, met dank aan Klein Spook...