Mei plasticvrij

26-03-2017

Gisteren vroeg mijn nicht: "Wij hebben meegedaan aan Mei Plasticvrij! Jullie ook?" (stilte). Slik, schuldgevoel...

Vorig jaar was het 40 dagen zonder plastic, nog net een grotere uitdaging dan slechts de 31 dagen die mei telt, maar toch... Niet meteen de uitdaging waar ik naar op zoek was. En ja, ik gebruik al van die groentennetjes & linnen broodtasjes (als ik ze niet vergeet: Oeps!). En nee, ik vraag niet overal een nieuw plastieken zakje, maar HE-LE-MAAL ZONDER? 

Pfffff....

Mij zonk de moed alvast in de schoenen... Maar toen vond ik een artikel van Netwerk Bewust Verbruiken met 10 alternatieve tips om eens een 'maand/40dagen/whatever jij haalbaar ziet...' wat extra moeite te doen.

(https://www.bewustverbruiken.be/artikel/10-alternatieve-manieren-om-te-vasten) 

één. 40 DAGEN ZONDER VLEES
twee. 40 DAGEN ZONDER AUTO
drie. 40 DAGEN ZONDER PLASTIC
vier. 40 DAGEN BELGISCH ETEN
vijf. 40 DAGEN GEEN NIEUWE KLEREN KOPEN

zes. 40 DAGEN DE KASTEN LEEG ETEN

zeven. 40 DAGEN ZONDER SHAMPOO
acht. 40 DAGEN DELEN, RUILEN EN TWEEDEHANDS
negen. 40 DAGEN ZONDER TELEVISIE
tien. 40 DAGEN EEN GOEDE DAAD DOEN


Ik weer helemaal blij! 5, 6, 8 en 9 doen we hier zowat... ALTIJD :-). Overblijvertjes van vorige "dagen zonder" of gewoon een princiepskwestie van altijd. Naast de vele tips van Netwerk Bewust Verbruiken dus nog wat extra hier...

één. 40 DAGEN ZONDER VLEES

Geen enkele dag meer vlees. Sorry, dat is echt té moeilijk hier. Gert zegt altijd iets in de zin van: "Van vegetarisch eten krijg ik rode bobbels..." Om maar te zeggen, carnivoor in hart en nieren dus. En toch... Wij hebben een alternatief schema, gewoon om ervoor te zorgen dat we iets doen (want alle beetjes helpen!) en dat is het volgende: 2 dagen veggie, 2 dagen vis en 3 dagen vlees. En dat, elke week opnieuw. Een uitdaging! (ja, ook elke week opnieuw...)

twee. 40 DAGEN ZONDER AUTO

Mensen die geen auto hebben: respect! Wij hebben één auto. En hoeveel keer dat werkgevers ons al hebben proberen een tweede aan te praten, niet te tellen. Dat grootouders zeggen: wat doen jullie jezelf toch aan, op de trein met 2 kinderen... Maar nee, die tweede auto komt er dus mooi niet in. Met dank aan de bomma die de kinderen onderweg naar werkplekken allerlanden oppikt op het perron (en snel, want dan kunnen we met dezelfde trein zonder kinders verder!). Want de trein is altijd een beetje reizen (vooral met 2 kinders :-))...

vier. 40 DAGEN BELGISCH ETEN

En, pssst, 8: met een #tweedehands #geboortelijst ben je helemaal mee in deze vastentijd