Mei plasticvrij

26-03-2017

(Image: https://www.treehugger.com/plastic)

Gisteren vroeg mijn nicht: 

Wij doen mee aan Mei Plasticvrij! Jullie ook?" (stilte). 

Slik, schuldgevoel...

Vroeger was het 40 dagen zonder plastic, nog net een grotere uitdaging dan slechts de 31 dagen die mei telt, maar toch... Niet meteen de uitdaging waar ik naar op zoek was. En ja, ik gebruik al van die groentennetjes & linnen broodtasjes (als ik ze niet vergeet: Oeps!). En nee, ik vraag niet overal een nieuw plastieken zakje, maar HE-LE-MAAL ZONDER? 

Pfffff....

Mij zonk de moed alvast in de schoenen... Maar toen vond ik een artikel van Netwerk Bewust Verbruiken met 10 alternatieve tips om eens een 'maand/40dagen/whatever jij haalbaar ziet...' wat extra moeite te doen.

(https://www.bewustverbruiken.be/artikel/10-alternatieve-manieren-om-te-vasten) 

één. 40 DAGEN ZONDER VLEES
twee. 40 DAGEN ZONDER AUTO
drie. 40 DAGEN ZONDER PLASTIC
vier. 40 DAGEN BELGISCH ETEN
vijf. 40 DAGEN GEEN NIEUWE KLEREN KOPEN

zes.40 DAGEN DE KASTEN LEEG ETEN
zeven. 40 DAGEN ZONDER SHAMPOO

acht. 40 DAGEN DELEN, RUILEN EN TWEEDEHANDS
negen. 40 DAGEN ZONDER TELEVISIE
tien. 40 DAGEN EEN GOEDE DAAD DOEN

Ik weer helemaal blij! 5, 6, 8 en 9 doen/proberen we hier zowat... ALTIJD:-). Overblijvertjes van vorige "dagen zonder" of gewoon een princiepskwestie van altijd. Naast de vele tips van Netwerk Bewust Verbruiken dus nog wat extra "hoe-wij-dat-hier-doen's"... Vandaag: deel 1, van alternatief één tot vijf!


één. 40 DAGEN ZONDER VLEES

Geen enkele dag meer vlees. Sorry, dat is echt té moeilijk hier. Mijn vriend zegt altijd iets in de zin van: "Van vegetarisch eten krijg ik rode bobbels... ;-)" Om maar te zeggen, carnivoor in hart en nieren dus. En toch... Wij hebben een alternatief schema, gewoon om ervoor te zorgen dat we iets doen (want alle beetjes helpen!) en dat is het volgende: 2 dagen veggie, 2 dagen vis en 3 dagen vlees. En dat, elke week opnieuw. Een uitdaging! (ja, ook elke week opnieuw...)

twee. 40 DAGEN ZONDER AUTO

Mensen die geen auto hebben: respect! Wij hebben één auto. En hoeveel keer dat werkgevers ons in het verleden al hebben proberen een tweede aan te praten, niet te tellen. Dat grootouders zeggen: wat doen jullie jezelf toch aan, op de trein met 2 kinderen... Maar nee, die tweede auto komt er dus mooi niet in. Tip trouwens voor mensen die hun ene auto wel echt nodig hebben: deel hem! In Gent kan dat met Dégage, maar er zijn andere lokale initiatieven. Dit autoluwe bestaan lukt trouwens enkel met dank aan de vrienden, opa's & bomma's die ons en de kinderen onderweg naar plekken allerlanden oppikken op het perron (en snel, want dan kunnen we met dezelfde trein zonder kinders verder!). Want de trein is altijd een beetje reizen (vooral met 2 kinders :-))... En dan komen we vlekkeloos bij tweede toptip van de autoloze dag... deze vakantie zien we dat heel letterlijk: met de koters op reis met de nachttrein Parijs-Venetië! Enthousiasme alom!

(Image: antwerpenize.be)


drie. 40 DAGEN ZONDER PLASTIC 

Daarmee verveel ik jullie niet dezer dagen... Tips genoeg overal tijdens Mei Plasticvrij.

vier. 40 DAGEN BELGISCH ETEN

Ok, niet altijd evident, maar een groentenpakket (fan van De Wassende Maan hier) of voedselteams zijn echt de max! Eerlijk, enerzijds draait het natuurlijk om lekkere lokale groentjes, maar ten tweede: heb jij al ooit van warmoes gehoord? Of daikon (nee, geen Daikin)? Ik dus ook niet voor ik daarmee begon... Laat staan dat ik er al ooit mee gekookt had. Wel dat is nu simpel (zie nr. 6), want we eten altijd de frigo leeg, dus wat erin zit, moet er weer uit! 

Warmoes-carbonara vanavond? :-)

Merci vriend Google (of wacht, moet dat Ecosia zijn? ;-)...), gewoon je frigo-ingrediënten in de zoekmachine en hop, daarkomt je avondeten! Enkel nog zelf te koken wel... (daar heb ik nog geen oplossing voor gevonden...).


vijf. 40 DAGEN GEEN NIEUWE KLEREN KOPEN

Wij wonen in Gent, en hier is dat bijna evident... Echt waar! Rommelmarktjes altegader (leve DOKmarkt), kringwinkels met massa's kwalitatief gerief, tweedehandswinkels à la Anne B. en Fann, swishing events,... De mogelijkheden zijn legio. Probeer het eens, uw portemonnee dankt u! :-)

Volgende week: deel 2!

Maar al een klein voorproefje natuurlijk: met een #tweedehands #geboortelijst ben je plots al helemaal mee in deze vastentijd !

Gegroet en tot het volgende deel!

Jona, Mic Mac Madam Gent