DIY speelboog transformatie

29-11-2018

Bij een bezoekje aan de kringwinkel kwam ik een leuke, doch goed-mee-gespeelde, IKEA-speelboog tegen. Ik liet hem staan want er ontbraken twee speelelementen. Ik rekende af, stapte buiten, stond stil en repte me terug naar binnen. Spullen terug in omloop brengen is óók een onderdeel van Mic Mac Minuscule dus ik begon aan een kleine make-over...

Sint in het land? Je bent net peter/meter geworden? Je zoekt nog een pakje om onder de boom te leggen? Je platte baby wordt actief? De buren kregen een kindje? 

Er is altijd wel een reden om een speelboog te voorzien van een transformatie. En beter nog, tijdens het maken trok ik foto's zodat je stap-voor-stap het proces kan volgen. 

Strop die mouwen al maar op!

Wat heb je nodig? 
 • Een speelboog (Ik nam een speelboog van Ikea -de Leka babygym- maar een andere tweedehands speelboog werkt natuurlijk even goed.)
 • Houten tweedehands speelblokjes
 • Restjes verf (wij werken uiteraard enkel met kidsproof verf!)
 • 1 meter katoen touw

Extra 'tools' :

 • Boormachine
 • Schuurpapier
 • Verf materiaal
 • Satéstokjes

1. Demonteer je speelboog.
Vijs alles uit elkaar en haal vaste elementen weg. De plastic schuiven aan de zijkant zaagde ik er af. 

2. Verzin een combinatie met je houten blokjes.
Probeer verschillende opties en trek een foto van de combinatie die je gaat maken. Zo kan je het achteraf weer makkelijk in elkaar steken. Noteer ook direct welk blokje welke kleur gaat krijgen.  

3. Boor gaten in de blokjes om achteraf het touw te kunnen doorsteken. Neem een iets grotere boor dan de dikte van je touw. Mijn touw was 4mm dik dus ik ging voor een boordikte van 5mm.

 • TIP: De grote horizontale balk kreeg pas helemaal op het einde een gaatje in het midden. Het evenwichtspunt bepaal je pas als de blokjes aan de balk hangen. Als je het gat in het midden boort zal hij achteraf scheef hangen.

4. Schuur alles goed op.

 • TIP: De elementen die houtkleurig blijven en in slechte staat zijn kan je ook opschuren en behandelen met een doorzichtige vernis.

5. Schilderen maar! De kleine blokjes schilderde ik met een verfborstel. De pootjes kregen een laag met een kleine verfroller.

 • TIP: Om het schilderen te vergemakkelijken propte ik in elk blokje een stukje wc-papier en stak er een satéstokje door. De stokjes prik je in een isomoblok en hop, klaar.

6. Steek de speelboog terug in elkaar: Bevestig de pootjes. Neem vervolgens je foto er terug bij (zie je wel, handig hè?) en stel alles samen. Het touw steek je door de gaatjes aan de hand van een satéstokje. Ik maakte tussen twee blokjes twee knopen in het touw en dat bleek een mooie tussenafstand te zijn. 

7. Bepaal het boorgat! Zijn de blokjes bevestigd aan de horizontale blok? Dan kan je het boorgat bepalen. Laat het blokje op een satéstok balanceren tot je het punt hebt gevonden waarop hij mooi horizontaal blijft liggen op het stokje. Plaats een puntje op het blokje waar je moet boren. Boor het gat en haal er een touw door. 

8. Baby onder leggen en 't is af! 

Baby op komst en 2 linkerhanden? Plaats een houten speelboog op je hippe, tweedehands geboortelijst en laat ons aan de slag gaan. ;-)

#ikeahack #speelboog #diy #leka 

Karolien, Mic Mac Madam Leuven