Onze ecologische geboortekaartjes

11-05-2021

Baby'tje op komst? Wist je dat je naast een tweedehands geboortelijst en duurzame doopsuikeralternatieven bij Mic Mac Minuscule ook terecht kan voor een ecologisch geboortekaartje? En wist je dat dit trouwens ook kan ook al leg je geen geboortelijstje bij ons?

Je kan ervoor kiezen om je kaartje helemaal van A tot Z te laten ontwerpen en drukken door onze grafisch ontwerpster Madam Sam, maar je kan uiteraard ook kiezen voor een collectiekaartje. (En believe me, er zitten alleen maar pareltjes in onze collectie! ;-)) Hierbij kan je uiteraard ook enveloppen, babyborrelkaartjes, stickers, of ander drukwerk laten ontwerpen.
Ben je zelf een creatieveling, of heb je je kaartje laten ontwerpen door je schoonzus of beste vriend? Dan kan je nog steeds bij ons terecht voor het drukwerk alleen. En ook dat is een echte aanrader, gezien de uitgebreide keuze in papiersoorten:

Gerecyclaart-kaartjes

Onze Gerecyclaart-kaartjes worden gedrukt op 100% gerecycleerde papierpulp, landbouwafval, koffiebekers of olifantengras. En dit in verschillende kleuren, van spierwit over gespikkeld tot grijs of bruinig.

Gerecycleerde papierpulp spreekt vermoedelijk wel tot de verbeelding. Maar papier gemaakt van landbouwafval, koffiebekers en olifantengras? Ik zie die wenkbrauwen al de hoogte in gaan ;-) dus dat vraagt zeker een extra woordje uitleg.

Wel, ons circulair papier uit landbouwafval is gemaakt van bladeren en stengels die overblijven na de oogst. Dit restmateriaal wordt gewoonlijk ter plekke verbrand, maar vormt eigenlijk de ideale grondstof voor papier en kan zo tot wel 7x gerecycleerd worden (say what?!). Een mooi voorbeeld hiervan zijn tomatenplantvezels, waaruit ons tomatenpapier gemaakt wordt.
Het landbouwafval geeft het papier een lichtbruine kleur waarin de vezels zichtbaar zijn, wat het een natuurlijke uitstraling geeft.

Daarnaast kan je ook kiezen voor papier dat grotendeels gemaakt wordt uit gebruikte wegwerpbekertjes. Dit papier heeft een iets lichter bruine kleur dan dat uit landbouwafval, en voelt ook iets dikker aan.
Tijdens het verwerkingsproces wordt het plastic (wat het bekertje waterdicht maakt) van de papiervezels gescheiden. Van deze laatste wordt dan het koffiebekerpapier gemaakt, terwijl van het plastic andere producten gemaakt worden, zoals elektrische kabels. Niets blijft dus onbenut!

Ook ons circulair papier uit olifantengras is een aanrader. Olifantengras is een snel groeiende grassoort die 4x méér C02 slurpt dan bomen. Een echte weldoener voor de natuur dus! Bovendien hoeft dit gras niet eerst gedroogd te worden vooraleer het tot papier verwerkt kan worden, aangezien olifantengras zeer weinig vocht bevat. En dat scheelt alweer een heleboel energie, hoera!

Groei-kaartjes

Onze Groei-kaartjes zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar groeipapier met zaden van kruiden of bloemen. Je hebt hierbij keuze uit verschillende bloemsoorten, zoals weidebloemen, klaprozen of vergeet-me-nietjes.
Groeipapier wordt gemaakt van 100% gerecycleerd papier dat met de hand opnieuw tot een 'pap van papier met zaden' wordt verwerkt. Hier worden geen chemicaliën aan toegevoegd, alleen water. Het papier heeft een matte uitstraling met grove spikkeltjes.

Maar hoe werkt dat dan, zo'n groeipapier?

Héél simpel! Nadat het kaartje bij je vrienden en familie wekenlang de schouw heeft gesierd, hoeven ze het niet tot de papiermand te verbannen, maar kunnen ze het nog een nieuw leven geven. Je kan het kaartje namelijk buiten in de volle grond, maar nog beter binnen in een pot planten. Belangrijk is vooral dat het voldoende zon en water krijgt, zodat de zaden kunnen ontkiemen. En last but not least: van zodra de kruiden of bloemen beginnen bloeien, kunnen je vrienden nog een lange tijd genieten van dit mooi én duurzaam overblijfsel van jullie geboortekaartje! Leuk idee, toch?!

Ook geïnteresseerd in onze ecologische geboortekaartjes? Klik hier voor nog meer uitleg over onze werkwijze en hoe je ze kan bestellen.


P.S.: Ook interesse in afgewerkte doopsuikeralternatieven met een bijpassend stickertje of labeltje? Klik hier voor meer info.

Lien, Mic Mac Madam Berchem