Goed doel in de kijker: Akindo vzw

10-12-2018

Bij Mic Mac Minuscule is het elke week de Warmste Week. Onze ouders-in-spé schenken 10% van hun besparing weg aan een goed naar keuze. We stellen er graag een aantal aan jullie voor! 

#elkeweekwarmsteweek

Akindo vzw

  • Wat? Akindo organiseert jaarlijks 11 kwaliteitsvolle en laagdrempelige vakantiekampen voor een 400-tal kinderen en jongeren (4-16j) uit maatschappelijk kwetsbare milieus in Vlaanderen en Brussel. Ze laten hen op een spelende manier een zorgeloze groepsvakantie beleven.
  • Waar? In Lommel, voor kinderen uit Vlaanderen en Brussel.
  • Sinds? Opgestart in 1966 (dus al 52 jaar!) 
  • Website? www.akindo.be 
  • Erkenning voor fiscale aftrek? Ja, fiscaal attest vanaf 40EUR.

We maken kennis met Kristien Van Camp, coördinator van Akindo vzw. Ze vertelt ons wat meer over de organisatie die haar hart gestolen heeft:

Wat is de link tussen Akindo vzw & Mic Mac Minuscule?

De mama van Mic Mac Madam Karolien was één van de eerste moni's in de Akindo-kampen. Ook zij zelf, haar broer en zussen en neven begeleiden verschillende Akindo-kampen. Eerst als keukenpiet en later als monitor. En omdat ze er nog steeds met veel nostalgie en goede herinneringen op terugkijkt vond ze dat Akindo een plaatsje verdiende tussen onze goede doelen.

Hoe kwamen jullie op het idee om Akindo op te starten?

Minstens 1 op 5 Belgen leeft vandaag in armoede en heeft niet de mogelijkheid om met vakantie te gaan. Akindo wil op deze nood inspelen en kinderen uit maatschappelijk kwetsbare milieus geven waar ze recht op hebben....vakantie! Onze organisatie ontstond in 1966 vanuit een Hasseltse afdeling van de KJM-jeugdbeweging. De grote tevredenheid van de kinderen en de animatoren na een eerste kamp voor Limburgse kinderen werkte aanstekelijk en werd sindsdien herhaald en verder uitgebreid.


Waarom doen jullie dit?

Akindo wil een brug slaan tussen 2 werelden. De kinderen en jongeren beleven een onbezorgd, warm avonturenkamp waar ze echt meetellen. De animators ontdekken een andere Wereld : de Vierde Wereld. Er zijn kinderen die zonder hun ouders opgroeien, er zijn ouders wiens kinderen geplaatst worden, er zijn tieners bij die amper kunnen lezen en schrijven. Ze leren kinderen kennen met maar 1 paar schoenen, kinderen die maar 1 maaltijd per dag krijgen... Voor de meeste animatoren betekent deze indringende vakantie-ervaring dan ook een rijke levenservaring.

Foto's: Ans Brys

Hoeveel mensen werken er voor Akindo vzw?

Akindo vzw heeft een groot team van 270 vrijwilligers. Daarnaast zetten er ook iets meer dan 2 voltijdse werkkrachten (2,2 VTE) hun schouders onder de organisatie.


Waar komt de financiering van Akindo vzw vandaan & waar gaat ze naartoe?

De meeste financiering komt via de afdeling Jeugd en Toerisme voor allen en uit donaties. Met een gift van 1 Mic Mac Minuscule geboortelijst kunnen we samen 2 à 3 kinderen uit de vierde wereld een onvergetelijke vakantie geven, kunnen we knutsel- en spelmateriaal kopen voor kampactiviteiten of een uitstap plannen met de groep. Daarmee kan je dus echt wel een verschil maken.

Onze levensspreuk:

Het leven zit vol wonderen en één daarvan ben JIJ!

Gebruik je energie om jezelf, je familie en de mensen om je heen op te tillen, daar word je een beter mens van.

Kristien Van Camp, Akindo vzw