Goed doel in de kijker: Tuchifo Belgium vzw

23-01-2020

Bij Mic Mac Minuscule willen we graag bewustwording creëren rond organisaties die proberen hun steentje bij te dragen aan een betere wereld. Onze ouders-in-spé schenken 10% van hun besparing weg aan een goed doel naar keuze. We stellen er graag een aantal aan jullie voor! #elkeweekwarmsteweek

Tuchifo Belgium vzw

  • Wat? Tuchifo wijdt zich aan de zorg, ondersteuning en opleiding van weeskinderen en hulpbehoevende kinderen in Tanzania. De vzw werd opgericht door Tine Migerode nadat zij enkele maanden in het weeshuis Tumaini vrijwilligerswerk deed. De 40 kinderen die ze daar leerde kennen, lieten zo'n diepe indruk na dat ze bij haar thuiskomst besloot om samen met vrienden en familie een vzw op te richten om zo verder steun te kunnen bieden.
  • Waar? De werking situeert zich in en rond de Usa River nabij Arusha in Tanzania.
  • Sinds? Maart 2013.
  • Website? www.tuchifo-belgium.org 
  • Erkenning voor fiscale aftrek? Ja! ;-)

We maken kennis met Tine, oprichtster van Tuchifo Belgium vzw.

Wie ben jij en vooral: vanwaar deze vzw?

Ik ben Tine Migerode, oprichtster en trekker van de vzw en "grote zus" van onze kinderen in Tanzania :-) Ik beklom in 2010 de Kilimanjaro, als eerbetoon aan mijn overleden oom en kon daarna Tanzania niet meer loslaten. Na mijn studies besloot ik mijn Afrikaanse droom waar te maken en vertrok ik voor enkele maanden naar Tanzania om vrijwilligerswerk te doen. Ik kwam terecht in het weeshuis Tumaini en dit liet me daarna nooit meer los. Bij thuiskomst richtten we de vzw op om zo blijvende steun te kunnen bieden. TuChiFo Belgium verwijst naar Tumaini Children's Foundation. Tumaini betekent hoop in het Swahili: hoop op een goede en gezonde toekomst. Wij zorgen voor een warme thuis waar we samen leven als één grote familie, waar liefde krijgen en geven prioritair is, waar de kinderen weten dat er altijd iemand voor hen zal zijn... en dit geeft hen de kans om naar de toekomst te kijken.

Wat hebben jullie al gerealiseerd en wat wil je nog bereiken?

Onze steun bereikt ondertussen meer dan 100 kinderen! We hebben 55 kinderen die permanent bij ons verblijven en genieten van onze zorg, gevarieerde voeding en een warm bed. Daarnaast helpen wij ook een 50-tal kinderen uit de gemeenschap. Deze kinderen verblijven bij hun familie maar kunnen omwille van armoede of ziekte onze financiële steun gebruiken voor scholing, huisvesting, voeding en/of medische hulp.

Ik ben als "Dada (zus) Tine" ondertussen een vaste waarde in het weeshuis, ik keer elk jaar voor enkele maanden terug om de werking daar mee te ondersteunen en ervoor te zorgen dat de verworven fondsen goed besteed worden. Ik maakt deel uit van het Tumaini Management Team en ben verantwoordelijk voor de boekhouding van de Tanzaniaanse organisatie, reken er dus maar op dat alles goed terecht komt!


Wat voor mij belangrijk is, is dat deze kinderen veilig zijn, kans hebben op een toekomst en vooral de kans krijgen om gelukkig zijn! Ze hebben elk hun eigen verhaal en littekens - letterlijk en figuurlijk - van hun niet zo zorgeloze leven voor Tumaini, maar dat is nu verleden tijd. Dankzij het weeshuis is hun jeugd nu wél zorgeloos, zoals het hoort te zijn. Het is een ware verrijking om hiervan deel te mogen uitmaken en Tumaini "familie" te noemen.

Waar komt de financiering van Tuchifo vzw vandaan & waar gaat ze naartoe?

We organiseren zelf benefieten, zorgen voor het maandelijks "sponsoren van een kindje" en ontvangen steun van andere organisaties zoals scholen, lions club, toneelverenigingen, etc. De grootste kosten van de organisatie zijn voeding en scholing voor de kinderen. 

Onze vzw bestaat uit 17 vrijwillige leden. In Tanzania werken we met een groep van 8 betaalde Tanzanianen die het weeshuis runnen: 4 mama's die koken en zorg dragen voor de kinderen, 2 opvoeders, een onderhoudsman/ chauffeur en onze directeur. 

Waarom zou een koppel voor jullie organisatie moeten kiezen?

Het is een warm gebaar om met de geboorte van je kindje ook een kindje in het Zuiden te helpen. Terwijl wij hier onze kinderen alles kunnen geven, is dat in Tanzania jammer genoeg nog niet het geval. Samen kunnen we ook voor hen een verschil maken. "Being the change in a child's life, there is nothing better!" Met een gift van 150 à 200 € kan één kindje voor één jaar naar onze partnerschool gaan waar ze kunnen genieten van kwalitatief onderwijs.

Onze levensspreuk:

With hope, everything is possible...

Interesse in onze werking, volg ons op facebook!


Tine, Tuchifo vzw