Goed doel in de kijker: Varen voor autisme vzw

27-04-2020

Bij Mic Mac Minuscule willen we graag bewustwording creëren rond organisaties die proberen hun steentje bij te dragen aan een betere wereld. Onze ouders-in-spé schenken 10% van hun besparing weg aan een goed doel naar keuze. We stellen er graag een aantal aan jullie voor! #elkeweekwarmsteweek

Varen voor Autisme vzw

  • Wat? Het project bezorgt gezinnen met kinderen/jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) een geweldige, gratis trip op zee in onze speciale RIB met heel het gezin.
  • Waar? We varen vanuit de jachthaven van Nieuwpoort. Waarom daar? Het is een prachtige jachthaven, de havengeul zelf is 2,5 km lang. Zo kan iedereen aan boord de tijd nemen om te wennen. We keren graag terug van zodra iemand het vraagt. Eens de zee op gaan we niet voor snelheid maar voor een heerlijke ervaring. Misschien zien we wel zeehonden of bruinvissen (lijken enorm op dolfijnen). Indien de zee te ruw is, varen we de vaargeul op en af. Op beide staketsels kunnen grootouders, tantes, nonkels, peters, meters en andere familieleden en vrienden foto's maken van het gezin in de RIB. Nieuwpoort biedt ook vele, leuke restaurantjes om deze leuke dag te vervolledigen. 
  • Sinds? Maart 2018.
  • Website? www.varenvoorautisme.be of www.facebook.com/VarenVoorAutisme/ 
  • Erkenning voor fiscale aftrek? Jammer genoeg nog niet omdat 2019 ons eerste werkjaar was. We doen in 2020 opnieuw een aanvraag.

We maken kennis met Katleen, één van de oprichters van Varen voor Autisme vzw.

Wie ben jij en vooral: vanwaar deze vzw?

Ik ben Katleen en ben de secretaresse van de vzw Varen voor Autisme. De vzw kwam er dankzij onze nicht, Heleen, die autisme heeft. We zien van dichtbij wat er allemaal op zo'n gezin afkomt. De wachtlijst voor begeleid zelfstandig wonen is 10 jaar. Voor de ouders van Heleen is dit een groot probleem. Mijn vader is erg begaan met Heleen en haar ouders. Ik besliste samen met mijn zus om mee de handen uit de mouwen te steken. Intussen werken we met vier personen gratis voor de vzw, 2019 was ons eerste werkingsjaar.

Wat hebben jullie al gerealiseerd en wat wil je nog bereiken?

Voor heel wat gezinnen in Vlaanderen is autisme dagelijkse realiteit. Kinderen/jongeren/volwassenen met autisme zijn een enorm kwetsbare groep in onze maatschappij. De kern van ons project - genaamd HORIZON - is de bewustmaking van meer begrip voor autisme in onze samenleving.
We willen met ons project zoveel mogelijk kinderen op hun manier laten genieten van een tripje op zee. Welbevinden staat voorop. Uiteraard gaan de ouders, broer en zus eveneens mee. Dit alles gratis.

Waar komt de financiering van Varen voor Autisme vzw vandaan & waar gaat ze naartoe?

We zijn volledig afhankelijk van sponsoring en donaties. We hebben enkele sponsors die ons tegemoetkomen in de kosten: Novi-Marine (bouwt onze boot), Yamaha buitenboordmotoren en Vanclaes boottrailers. Ook via onze steunlink (https://varenvoorautisme.be/steun-ons) en via Trooper (https://trooper.be/varenvoorautisme) hopen we op donaties.

De grootste kost is onze speciaal uitgeruste boot en het onderhoud ervan.

Waarom zou een koppel voor jullie organisatie moeten kiezen?

We willen met ons project meer informatie over en begrip voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS). Onze site is gevuld met vele video's over autisme. Mensen met ASS zijn een enorm kwetsbare groep in onze maatschappij. Varen is voor vele gezinnen die te maken hebben met autisme een geheel nieuwe ervaring waarmee weinig prikkels gemoeid zijn. We nemen telkens 1 gezin mee op onze boot. 

Alles in de nautische wereld is verschrikkelijk duur. Met 100 euro kunnen we 1 degelijke reddingsvest aanschaffen en zo hebben we er een tiental nodig. We kunnen elke donatie dus erg goed gebruiken ;-)


Katleen Overlaet, Varen voor Autisme vzw