Mevrouw Roodborstje

21-05-2019

Ik was net klaar met werken. Het was een druilerige regendag in de maand mei en manlief was aan het opruimen in de tuin. (Geen ideale combi! Maar we gaan binnenkort verhuizen en we moeten nog bergen werk verzetten!) 
H O E R A !

Ik kreeg een berichtje binnen;
"Pfff per ongeluk een tak weggeknipt waar een nest in zat..."

Vergezeld van deze prachtige foto. WAREMPEL. MIJN MOND VIEL OPEN VAN VER-BAAAA-ZING! Zoiets moois, had ik nog maar weinig gezien! Behalve dan de regenboog, die is ook heel mooi. Zo'n volle of een dubbele! JA! Die zijn ook schitterend! Of herfstkleuren in het bos. OF OF OF! Verse sneeuw! Waar nog niemand is voorbij gekomen. Of onze eigen wandlampjes uit recupmateriaal. JA! DIE OOK JA :) !

Meestal maken roodborstjes hun nesten goed verborgen en wat lager bij de grond. Dat kunnen wij tegenwoordig met bewijsmateriaal staven. Meneertje Tytgat had het nestje nooit gezien bij het afknippen.

DE NATUUR ZIT perfect IN ELKAAR 
Alles klopt. Altijd. Perfect. In de natuur. Vind ikzelf toch. Alles zit zo fantastisch goed in elkaar. Ook iets met gulden snede (de verdeling in uiterste en middelste reden), dacht ik. En ook iets met wiskunde, maar dat gaat mijn petje te boven ;) !

Maar! Oh! Wat mooi. Ik besloot onmiddellijk langs te gaan. Dit wilde ik absoluut met eigen ogen aanschouwen, en bovendien, manlief een handje helpen. (Niet met opruimen hoor! Wél met het prachtige nestje! TO THE RESCUE!) Want dit probleem moest zo vlug mogelijk opgelost worden?

Ik kreeg nogmaals een vogelberichtje binnen:
"Da (Wij zijn West-Vlamingen, moet je weten!) roodborstje vliegt hier al heel de tijd rond , vindt zijn nestje niet meer natuurlijk..."

Ik kwam bij ons 'nieuwe' huis aan. Ik trof manlief in de tuin met de grappigste oplossing der tijden & een brede glimlach. Mevrouw roodborstje was, luidkeels kwetterend, druk op zoek naar haar nest. Wat manlief zijn schuldgevoel alleen maar deed groeien.

Bij poging 1 om het nestje terug te plaatsen, bleek de positionering der nest niet helemaal te kloppen. Want Mevrouw roodborstje kwam haar nestje wel zoeken. Maar vloog telkens naar diezelfde plek op enkele centimeters van de teruggeplaatste tak. Poging twee was een schot in de roos. De tak blijft nu -voorlopig toch nog even- met de hulp van een vijs terug op zijn oorspronkelijke plaats. Oh! Wat grappig. Ik lig in een deuk :) !


Opvallend om te zien hoe die vogels duurzaam zijn in hart en veren. Ook recyclage dragen ze hoog in het vaandel. Daar kunnen wij mensen nog iets van opsteken. Niet alleen waren afgedankte takjes zorgzaam bij elkaar gesprokkeld om een warm nestje mee te bouwen. Nee! Bovendien was het nest voorzien van een witte zachte binnenkant. Blij dat onze hond zijn ronddwarrelend haar nog goed dienst doet als zacht baby-vogel-deken. Van hergebruik gesproken. Die roodborstjes blijken toch wel hipperds. En HE-LE-MAAL mee met het Mic Mac Motto: 

THERE IS NO SUCH THING AS 'AWAY'. WHEN WE THROW ANYTHING AWAY IT MUST GO SOMEWHERE!

OEF! Nu maar hopen dat mevrouw roodborstje in een goeie bui is en ons vergeven kan. Ik heb althans van horen zeggen dat de roodborstjesfamilie goed van vertrouwen zijn.

Hanne, Spring-in-'t-veld Madam Izegem


Ook last van nestdrang? Ontdek hoe je een hippe, tweedehands geboortelijst samenstelt zonder zorgen!