10 zaken die vast en zeker in een peuterpact staan.

06-10-2019

Ze willen me niets verklappen, die peuters, maar ik ben er toch zeker van dat er zoiets bestaat als een peuterpact. En werkelijk élke peuter ondertekent dat pact.

Uren probeerde ik te ontfutselen wat daar dan precies in staat. Voorbereid worden op wat er komt, zou het leven soms een stuk gemakkelijker maken namelijk. Het is me nog niet gelukt om de toekomstplannen er uit te halen, maar ik ben er wel al zeker van dat deze dingen er in staan! Dus bij kind 2 zal ik al iets meer voorbereid zijn.

 • Als je mama/papa 's morgen zijn/haar best doet om alles en iedereen binnen de beperkte tijd klaar en uit de deur te krijgen, doe dan alles zo traag mogelijk! De eerste 2 keer dat een nieuwe vraag gesteld wordt, doe je alsof je ze niet hoorde. Vervolgens doe je de actie met zoveel mogelijk omwegen. Als ze er uiteindelijk toch in slagen om alles ongeveer klaar te krijgen, maar dan zélf nog hun veters moeten binden. Ga dan met de nodige rust aan de deur staan, zucht diep en zeg: "Ale mamaaa, we gaan te laat zijn."
 • Vraag bewust om dingen die je eigenlijk niet wil als ze je vragen wat je op je boterham wil. "Ik wil een boterham met kaas". Vervolgens begin je luidkeels te brullen als je een boterham met kaas krijgt. Als ze vragen wat er scheelt, zeg je doodleuk "Deze is met kaas."
 • Als je in de zetel mag eten (goed gedaan!), zorg er dan voor dat alles tot de laatste kruimel IN de zetel belandt. Niet op je bord laten liggen, niet in de vuilbak, niet op de grond, maar tussen de kussens in de zetel, daar horen ze!
 • In de modder spelen is leuk, regen, zand, snottebellen... We zijn van niet veel vies. Maar wél als ze in de buurt zijn. Maak een drama van dat ene druppeltje op de trampoline tot ze een handdoek gaan halen, panikeer wanneer er een spatje modder op je knie springt... alles uit de kast halen doe je wanneer het de schuld van iemand anders is dat je vuil werd.
 • Als je voelt dat je al een beetje moe bent, geloof ze dan vooral niet wanneer ze zeggen dat het beter zal gaan als je een dutje doet. Trap niet in deze val! Beter is het om vooral heel hard te roepen of boos te worden, wild op de zetel te springen, op de grond te trappelen, héél hard heen en weer te lopen door de ruimte en als je kan, probeer ook wat snoep of zoiets met veel suiker te bemachtigen. Dan kan je nog wel even doorgaan. Vooral niet opgeven! Oh ja, een combinatie van bovenstaande is uiteraard toegestaan.
 • Nog eentje voor in de ochtendrush, want dat zijn de leukste! Als je mag kiezen of je zelf wil fietsen of bij mama/papa mag zitten, kies dan resoluut bij mama/papa zitten. Ze hebben dan wat meer speling qua timing. Wacht tot het moment waarop er vertrokken moet worden, dan vraag je poeslief: "Mag ik zelf fietsen?" Ze proberen je uit te leggen dat er te weinig tijd is nu. Niet geloven! Stampen met die voeten tot ze het opgeven. Op tijd komen is voor mietjes anyway...
 • Zonnebrillen moet je vooral aandoen als de zon nergens te bespeuren is. Dat is zoiets als korte broeken in de winter en longsleeves bij 30°C. Sandalen kunnen écht het hele jaar door, geen zorgen!
 • Je komt altijd een stukje te laat met bedenken dat je iets ZELLUF wil DOEN! Bedenken dat je op de deurbel wou duwen, doe je bij voorkeur als je al samen in de keuken staat en mama/papa 2 boodschappentassen en je kleine broer/zus vast heeft. Zelf in de autostoel kruipen als je net vastgeklikt zit, zelf je pyjama aandoen op het moment dat je hem net helemaal aan hebt. Je kan alleen maar opnieuw gelukkig worden als je helemaal opnieuw kan beginnen.
 • Als het regent buiten, wil je liefst spelen met stokken, zwembuizen en ballen of in de zandbak spelen. Kleuren, puzzelen en rustige spelletjes... zijn bij voorkeur uit te halen bij prachtig weer. En sowieso geldt voor elk weer: Zo veel mogelijk tegelijk en tussendoor nooit opruimen.


 • Ik moet pipi/kaka doen, zijn magische woorden. Ze luisteren altijd onmiddellijk. Opgepast! Gedoseerd gebruiken is wenselijk.
 • Goede afspraken, maken goede vrienden. Hou je aan deze afspraken en het leven is een feest!

Zoiets moet er zeker in staan denk ik. Heb jij nog ideeën? Shoot! Als zij elkaar helpen, moeten wij dat ook doen!

PS: Als je nog niet in die fase zit, no worries. Ondanks hun trouw aan het peuterpact, blijf je ze ongelooflijk graag zien. En ook: Het is een fase. Het is een fase. Het is een fase. Het is een fase. Het is een fase. Het is een fase. Het is een fase. Het is een fase.

Sanne, Mic Mac Madam Gent