Second Hand September

08-09-2021

We zijn bij Mic Mac Minuscule allemaal fan van tweedehands, dat moet ik je vast niet meer vertellen! ;-) Dus goed nieuws voor ons, want september is dé maand bij uitstek om tweedehands te shoppen. Oxfam organiseert namelijk elk jaar Second Hand September, en daagt je uit om de ganse maand september enkel tweedehands te winkelen. Want dat is niet enkel goed voor je portemonnee, maar ook voor onze planeet, hoera!

De mode-industrie stoot méér CO2 uit dan de internationale lucht -en scheepvaart tesamen.

Fast fashion klinkt misschien heel erg chic, maar de mode-industrie is allesbehalve chic voor onze planeet. Ze produceert 20% van het wereldwijde afvalwater en stoot méér CO2 uit dan de internationale lucht- en scheepvaart tesamen. Daarnaast wordt ook heel wat kleding in slechte omstandigheden geproduceerd. Stof tot nadenken dus... ;-)

Wij, Belgen, doneren meer kleding dan dat we er weggooien.

In België wordt er jaarlijks 170.000 ton textiel gedumpt, wat neerkomt op zo'n 14,8 kg per persoon, en dus 71 keer het gewicht van het atomium! :-o
Maar er is ook goed nieuws, want wij als Belgen zijn koplopers in recyclage van textiel: we doneren ieder jaarlijks gemiddeld 16,7 kg kleding. We doneren dus meer kleding dan dat we er weggooien. Bovendien krijgt maar liefst 92% van deze kleding een nieuw leven bij een nieuwe eigenaar, als poetslap of door hergebruik van de vezels.

Ondertussen helemaal overtuigd om mee te doen aan Second Hand September? Trek naar die leuke tweedehandswinkel in je buurt en sla je slag!

Is jouw kleerkast pas opgeruimd of aangevuld, en heb je niet meteen iets nodig? Misschien kan dit lijstje nog inspiratie brengen voor een tweedehands zoektocht waar je zelf nog niet bij stilstond:

  1. De winterjas - Hopelijk hebben we ze nog niet meteen nodig, maar je kan wel al uitkijken naar de perfecte winterjas voor de komende maanden. Zo hangt hij alvast klaar, en word je niet verrast bij de eerste winterprik. (Als mama van 3 jongens overkwam mij dat het eerste schooljaar... Nu zorg ik op tijd voor 2 exemplaren zodat ze nooit zonder jas komen te zitten! ;-))
  2. Kledij voor de hobby's - September is de maand om nieuwe hobby's te testen of oude hobby's terug op te pikken. Moet die trainingsoutfit of dat uniform splinternieuw zijn? Nee, hoor! Hoor eens rond bij ouders van iets oudere kinderen, zij hebben vast nog iets liggen wat nog een rondje meekan. Sommige sportclubs of jeugdbewegingen organiseren zelfs een tweedehandsmarkt, wij zijn fan!
  3. De perfecte feestoutfit - Voor je het weet is het zover: de feestdagen! Begin nu alvast uit te kijken naar dat topstuk waarmee jij dit jaar de show steelt op het feest! ;-)

Uiteraard geen toffe tweedehandskleding in de winkel zonder toevoer. Het is dus evengoed de ideale moment om eens door je kleerkast te gaan en de stukken die je niet meer draagt een tweede leven te geven. Wie doet er mee?! ;-)

Stefanie, Mic Mac Madam uit Diest


P.S.: Geen tweedehandswinkel in de buurt? No problem, want de tweedehandsbeurzen en -rommelmarkten duiken stilaan terug op in elke uithoek van het land! Gáán met die banaan, dus! ;-)