Wasbare mamaluiers?

02-03-2020

Ik ben fan van wasbare luiers. Dat weet ongeveer iedereen die me ooit iets vroeg over baby's :-).

Wasbare luiers hebben voordelen en zien er gewoon véél te schattig uit. Maar ik ga het niet hebben over luiers. Deze keer echt niet, beloofd, alleen nog snel deze:

Maar nu dus even niet over luiers, wél over (en nu ga ik voor sommige mensen vast een brug te ver ;-)) ... wasbaar maandverband en menstruatiecups. Het klinkt wel logisch: wasbaar voor je kind, wasbaar voor jezelf. En toch was het voor mij een grotere drempel. Om een of andere reden, ik weet zelf niet goed welke, vond ik bloed toch anders dan pipi en kaka van zo'n schattig mormel.

Ik kan er eigenlijk zo de vinger niet opleggen waarom ik dat zoveel lastiger vond. Onbewust gedrild door de taboe die er rond hangt? Met een maandverband moet je stiekem naar het toilet? Terwijl een luier van een baby helemaal ingeburgerd is. Menstruatiebloed is zo normaal als een baby toch? Anders komt die baby er niet.


Mijn grootste rem voor wasbaar maandverband was dus dat bloed. Ook al weet ik natuurlijk dat het MAAR bloed is, je eigen bloed, zoals we mensen zijn van vlees en (menstruatie)bloed. En ook vooral het uitspoelen van dat maandverband. Want bloed moet je wassen met koud water, maar om het dan proper te krijgen moet het toch met de 60° was mee. Ik gaf dan toch maar eerder de cup een kans, al vond ik dat een paar jaar geleden ook echt een belachelijk idee. Het was het lezen van ervaringen(*) dat bij mij voor de kanteling zorgde. Zoveel vrouwen die er bijna lyrisch over zijn: zo'n gemak! Het maakte me nieuwsgierig. Dus zocht ik online naar wat info, want daar bestaan dus KEI veel verschillen in, hé. Ik kocht op basis van de info die ik vond een cup en probeerde wat uit. Met wisselend succes. Het lukte niet helemaal goed, maar oké, ik had ook gelezen dat het wel wat oefening vergde, dus gaf mezelf wat tijd. Probeerde af en toe opnieuw, liet hem dan weer een maandje links liggen.

(*) bij het lezen van die ervaringen kwam ook: Steek hem goed weg als je niet ongesteld bent, anders vind je je cup gegarandeerd in het speelkeukentje van je kinderen terug, hahaha!

Het was eigenlijk pas in de aanloop naar mijn bevalling dat ik dat wasbaar maandverband echt een kans gaf. Oh ja, de stap ervoor zijn wasbare inlegkruisjes. Dat vond ik niet zo moeilijk. Alleen had ik in het begin wat moeite met die drukknoopjes op de fiets... (Intussen geen last meer van: óf ik ben er aan gewend óf mijn down-under heeft door dat niets zo erg is als een bevalling, haha :-))

Maar dus: bevalling in zicht, alsook een tijdje bloedverlies. Ik ben niet zo'n fan van dat plastieke gedoe in mijn broek. Maar tampons na een bevalling is ook niet dat. Toen kreeg ik een berichtje van een vriendin: 

Of ik interesse had om naar een cupparty van Tante Rosa te komen? Yes!

Dat is dus zoiets als een Tupperware-avond, maar dan over wasbaar maandverband, menstruatiecups, menstruatiesponzen (ja sponzen, zoals in de zee, da's dan weer een brug te ver voor mij :-p), inlegkruisjes, absorberend ondergoed... De consulenten van Tante Rosa weten waarover ze spreken. Met een degelijke uitleg, ontdekte ik dus dat het wassen van dat maandverband helemaal niet zo omslachtig is. Ik kan die maandverbanden gewoon bij de luiers gooien, want die was ik ook eerst kort op een koud programma en nadien op 60°. Moh! Handig! Niets met de hand uitspoelen, geen bloed over mijn handen... En wel zacht materiaal in plaats van plastic down under. Iets wat je na een bevalling wel zou weten te appreciëren. Wasbaar kraamverband zou het dus worden. 't Is te zeggen: een paar wasbare nachtverbanden die ik dan later ook nog kon gebruiken. En de inleggers van onze luiers in de aanslag. Want het heerlijke aan die Tante Rosa consulenten? Ze zijn gewoon eerlijk! Niks te pushie pushie, je moet dit én dat kopen. Zalig!

Wasbaar kraamverband dus, en ik was er zó blij mee. Geen broeierig gedoe waar je huid allerminst blij mee is. Geen schurend maandverband, geen irritatie, maar gewoon katoen. TOP! En inderdaad, gewoon bij de luiers: 0,0 extra moeite. Ooit zijn de kinderen hopelijk (hoewel, ik ga ze waarschijnlijk nog missen) uit de luiers, maar ik ben intussen zo overtuigd van het aangename t.o.v. wegwerp, dat ik dat wasje er met plezier zal bijnemen.

Een paar maanden later kon ik de cup uittesten. Want die topconsulente van Tante Rosa kon mij ook perfect zeggen wat het probleem was met mijn eerste cup. Te zacht voor mij, waardoor hij niet goed uitklapt. Ik moest nog even wachten tot na de bevalling voor een nieuwe cup, want er moest daar nog een kind passeren, dat zou nog wel wat verandering kunnen geven. Dus na de geboorte van mijn zoontje probeerde ik opnieuw. Nu durf ik je niet  te beloven dat het bij iedereen zo gaat, maar met de juiste cup, was ik er meteen mee weg! Veel aangenamer dan tampons voor mij. Ik hoef mijn cup ook niet zo vaak te legen, waardoor het echt een gemak is. Ik zou bijna vergeten dat ik ongesteld ben. (Bijna, zei ik, hé)

Ik ben overtuigd. En als jij denkt dat het misschien iets voor jou kan zijn, test het dan eens. Want een degelijke cup of een probeersetje maandverband kost eigenlijk echt niet zoveel. En als het werkt, bespaar je er heel wat mee.

En wie weet, geef ik die sponzen ooit een kans... Ik zeg niet meer nooit, maar nu niet ;-)...

Sanne, Mic Mac Madam Gent