Bloemen dankzij je kindje

04-10-2019

Ik heb wel wat groene vingers en soms kan ik me echt niet meer inhouden, ook al is het nu niet echt plantseizoen :-). Vorig weekend gingen mijn dochters en ik alvast aan de slag met potgrond en zaadjes. Misschien een tip voor de herfstvakantie?

We spaarden op voorhand onze toiletrolletjes en vroegen aan de grootouders om dit ook te doen. Hieruit maakten we zaaipotjes. Super makkelijk en nog duurzaam ook!

  1. Eerst versierden we de rolletjes met wasco's. Stift leek me niet zo'n goed idee omdat de potjes nat worden en ik geen idee heb of de inkt effect zou hebben op de zaadjes of niet. Het werden vrolijke, vooral regenboog geïnspireerde designs. Ik heb dan ook 2 echte meisjes en die zijn zot van regenbogen.
  2. Eens al onze potjes er kleurrijk genoeg uitzagen gaf ik 4 knipjes in de onderkant op ongeveer gelijke afstanden van elkaar. Het is geen serieuze wetenschap, het steekt echt niet zo nauw.
  3. Nadien vouw je de 4 flapjes naar binnen en zo krijg je TADAAA een klein potje. Het perfecte eerste huisje voor een zaadje. Niet alle flapjes blijven trouwens even goed naar binnen van zichzelf. Dit is helemaal niet erg want eenmaal je ze nat maakt en er aarde in doet blijven ze vanzelf goed staan. We zetten ze samen in een paar bakjes van tomaten. Zo blijven ze mooi bij elkaar staan en er zitten al gaatjes in het bakje om het te veel aan water te kunnen af voeren. Wel handig om er dan iets onder te zetten zodat het water niet overal naartoe loopt.

Maar dat was natuurlijk allemaal enkel voorbereiding en kan je ook gewoon overslaan als je al potjes hebt. Het echte werk kon toen beginnen. Ik nam mijn doosje met zaadjes en we kozen de vroeg zaaibare versies uit zoals veldsla, tijm, spinazie, vroege peultjes en als belangrijkste de bloemenzaadjes van mijn meisjes hun geboortekaartjes!

Voor het geboortekaartje van onze oudste dochter kozen we voor een volledig plantbaar kaartje gemaakt van papier met bloemenzaadjes erin. Voor haar jongere zus maakten we het kaartje zelf met bloemenzaad-confetti en met confetti gemaakt uit de overschot van de kaartjes van de oudste. Ik kreeg het echt niet over m'n hart om ze zo maar weg te gooien dus dan maar doen waar we goed in zijn en dat is hergebruik.

Natuurlijk zijn de zaadjes die we nu hebben gezaaid niet degene die van het geboortekaartje komen, die zouden niet meer goed kiemen vrees ik. Maar elk jaar neem ik het zaad dat de bloemen maken en bewaar het voor het jaar nadien.

Best bijzonder dat we nu al voor de 5e keer bloemen in de tuin hebben dankzij onze meisjes! Niet alleen ik maar ook de bijtjes worden er blij van, en dat vinden onze meisjes op hun beurt dan weer heel leuk om te bestuderen!

Ik ben alvast benieuwd hoe de mix van bloemen er dit jaar weer zal uitzien.

Het begin is er...


Wist je trouwens dat Mic Mac Minuscule je kan helpen bij het uitzoeken van je eigen Geboortekaartjesecologische (groei) geboortekaartje? 

Johanna, Mic Mac Madam Waasland