DIY regenboogje (om bij weg te dromen...)

08-03-2020

Ze zijn helemaal hip en trendy, die regenboogjes gemaakt uit zachte kleuren touw. Je kan ze gebruiken voor van alles en nog wat: aan een (muziek)mobiel, aan een speelboog, als sleutelhanger, als decoratie in de kinderkamer, enzovoort enzovoort. Komt dus wel eens goed van pas voor onze Mic Mac-lijstjes! En het leukst van al: ze zijn he-le-máál niet moeilijk om zelf te maken! Need I say more?

Zelf maakte ik ze voor het eerst om een houten muziekmobiel te pimpen. En ja hoor, ik ben zelf nog steeds zéér tevreden met het resultaat!

Voel je het kriebelen en wil je graag meteen zelf aan de slag? Goed nieuws: je hebt absoluut niet veel nodig om deze regenboogjes ineen te flansen (als in: materiaal, maar evenmin: talent). Volg het eenvoudige stappenplan hieronder, en binnen de kortste keren ben jij de fiere eigenaar van een zelfgemaakt regenboogje!

Wat heb je nodig?

  • Haakgaren (minstens 4 verschillende kleuren)
    Ik gebruikte bamboegaren van Sostrene Grene.
  • Katoentouw of voegtouw
    Sowieso te vinden in de doe-het-zelfzaak om de hoek. Hoe dikker het katoentouw, hoe groter je regenboog. Ik gebruikte katoentouw van 4 mm dik.
  • Contactlijm
    Ik gebruikte Bison Kit contactlijm.
  • Schaar


Hoe ga je te werk?

Knip een eerste stuk katoentouw af, dit wordt de buitenste boog van je regenboog.

Kies eerst garen in de kleur die je bovenaan wilt. Knoop het uiteinde van het garen bovenaan rond het afgeknipte stukje katoentouw. Maak een enkele knoop, geen dubbele, want die krijg je achteraf moeilijk weggemoffeld. (En dan krijg je dus een boogje met een lelijke bobbel erop...)

Draai nu het garen gaandeweg naar onder toe rond het katoentouw. Zorg ervoor dat je het losse stukje garen van de knoop bovenaan mooi wegwerkt onder de rest van het garen.

Duw om de drietal centimeter het garen stevig naar boven, zodat het touw mooi strak komt te staan.

Is je stukje katoentouw tot onderaan ingedraaid met garen? Plak dan het uiteinde van het garen vast met contactlijm. (Een knoopje maken onderaan heeft niet zo'n strak effect, en krijg je bovendien nooit mooi verstopt.)

Voor de volgende boogjes ga je uiteraard op dezelfde manier te werk. Houd er wel rekening mee dat niet elk boogje even lang mag zijn. Het onderste boogje zal een stuk korter moeten zijn dan het bovenste boogje. Ik legde telkens de regenboog al even los in elkaar om te zien hoe lang mijn volgende stukje katoentouw moest worden.

Zijn alle boogjes klaar? Tijd om ze mooi tegen elkaar te lijmen.
Strijk de binnenkant van een boogje in met lijm, en plak het volgende boogje er tegenaan. Hierbij duw je de boogjes best al in de juiste vorm, dus niet zomaar languit tegen elkaar aan. Eventjes overal goed aandrukken, en de contactlijm doet de rest van het werk.

Om het regenboogje af te werken, knip je alle uiteinden van het katoentouw op dezelfde lengte af. Belangrijk hierbij is dat elk kleur garen ongeveer op dezelfde lijn stopt.

Vervolgens rafel je het touw los, bijvoorbeeld met de schaar, voor de finishing touchEt voilà, jouw regenboogje is helemaal af, jij hipster van het eerste uur! ;-)

Lien, Mic Mac Madam uit Berchem


Zin in nog meer DIY-inspiratie? Onze Mic Mac Madammen Hanne en Karolien weten ook van aanpakken: