Goed doel in de kijker: De Egeltjes

14-08-2020

Bij Mic Mac Minuscule willen we graag bewustwording creëren rond organisaties die proberen hun steentje bij te dragen aan een betere wereld. Onze ouders-in-spé schenken 10% van hun besparing weg aan een goed doel naar keuze. We stellen er graag een aantal aan jullie voor! #elkeweekwarmsteweek

De Egeltjes

Wat? De Egeltjes is een dagopvang voor peuters en kleuters (van 1 tot 6 jaar) met extra zorgbehoeften. De Egeltjes is een nestje voor kinderen die wat extra zorg nodig hebben om goed te kunnen groeien.

Voor Wie? Egeltjes zijn peuters of kleuters met stekeltjes. Het zijn kinderen die soms wat meer zorg of aandacht nodig hebben. Als ze bang of boos zijn, rollen ze zich op en zetten ze hun stekeltjes op. Zo kunnen ze zich beschermen tegen gevaar, maar tegelijkertijd sluiten ze zich ook af. Het kan dan moeilijk zijn om met hen om te gaan. Het gaat om kinderen in een kwetsbare situatie. Kwetsbaar omwille van een ontwikkelings- of taalachterstand, een beperking, een moeilijke thuissituatie, een kansarm gezin, een gezin met veel opvoedingsvragen, ...

Waar? Sint-Truiden, binnenkort in het pastorijgebouw in Sint-Pieter

Sinds? Bijna 10 jaar

Website? www.egeltjes.be of www.facebook.com/De-Egeltjes

Erkenning voor fiscale aftrek? Ja!

We maken kennis met Elisa, al 1 jaar Mic Mac Mama van Eron en de keuze voor het goede doel dat bij Erons lijstje hoorde, was heel snel gemaakt ;-)

  • Wie ben je & wat is jouw rol binnen de organisatie?

Ik ben Elisa en ben pedagogisch begeleidster bij De Egeltjes. Ik werk er al 5 jaar. Ik sta in de opvang bij de kinderen, en daarnaast sta ik in de werkgroepen rond evenementen en medewerkers.
Ik heb voor De Egeltjes gekozen, niet gewoon omdat ik hier werk, maar vooral omdat ik zo hard geloof in wat we doen en hoe we het doen. We zien elk jaar opnieuw gezinnen groeien. We kunnen gezinnen ondersteunen en er zo voor zorgen dat drastische maatregelen niet, of minder snel worden gebruikt. Ik zie HOE VEEL NOOD er is aan De Egeltjes, en dat de uitbreiding waar we nu mee bezig zijn echt nodig is om zo veel mogelijk gezinnen te helpen. Daarom heb ik geen 2x nagedacht over onze schenking :-)

  • Wie zijn de grondleggers en wat is hun verhaal?

Jasmien is de bezielster van De Egeltjes. Vanuit een enorme goesting om kinderen een goede start in het leven te geven, het geloof dat alle ouders recht hebben op een warm en ondersteunend netwerk en het geloof in de meerwaarde van diversiteit, heeft ze pedagogische wetenschappen en antropologie gestudeerd. Ze werkte eerst als kinder- en gezinsbegeleidster in verschillende settings in het welzijnsveld. Deze ervaring zette haar op het spoor van een hiaat in het welzijnsaanbod.

Het idee van De Egeltjes werd verwekt aan een keukentafel in Spanje op zo één van die avonden waarop je even afstand kan nemen en gedachten hun vrije loop kunnen gaan. Jasmien had al wat waters doorzwommen in de welzijnssector, waarvan sommige heel diep bleken. Het vinden van een passend aanbod voor kwetsbare kinderen tussen 0 en 6 jaar was steeds een uitdaging. Jasmien groeide zelf op in een instelling voor bijzondere jeugdzorg. Ze was de dochter van de inwonende begeleidster. Ze kent dus als geen ander de kracht en het vertrouwen die voortkomen uit het openstellen van je eigen thuis. Een huis vol kinderen dus, maar niet te veel. Een persoonlijke aanpak moest mogelijk blijven. En zo werd De Egeltjes geboren.

  • Wat hebben jullie intussen gerealiseerd?

De visie kreeg stilaan vaste vorm en de goesting overwon de schroom; de beslissing werd genomen om er mee door te gaan. We gingen op zoek naar een vaste hand die houvast kon bieden bij de eerste stappen. Die vonden we bij Landelijke Kinderopvang. Via het systeem van onthaalouders konden we aan de slag. De vonk van De Egeltjes sloeg over en nieuwe medewerkers, vrijwilligers, donoren dienden zich aan, vaak met verbazend veel passie. Op zes jaar tijd groeide De Egeltjes tot een stevige werking; een vzw werd opgericht, er kwamen vaste krachten bij, ouders werden binnengehaald, we organiseerden een festival, ...

Sinds mei 2018 kreeg De Egeltjes de kans om een zelfstandige kinderopvang te worden via de subsidie van De Koning Boudewijnstichting. We zwaaiden onze partner Landelijke Kinderopvang met een lach vaarwel, bedankten hen om ons de kans te geven om onder hun ons ding te mogen doen en te groeien.

Sindsdien bleven we stappen zetten in een groeiende richting. In september 2020 gaan we verhuizen van onze veilige plek in de Slagmolenstraat, naar de Pastorij in Sint-Pieter. Hier kunnen we dubbel zo veel gezinnen opvangen en begeleiden!

  • Waarom zou een koppel voor jullie organisatie moeten kiezen?

Omdat we er van overtuigd zijn dat alle kleine beetjes helpen. Zo kan een kleine storting het begin zijn van een projectje waar anders geen tijd of geld voor is. Zo willen we voor een bibliotheekje zorgen waar al onze gezinnen boekjes kunnen kiezen, of een extra bolderkar kopen om meer in de buurt op verkenning te gaan, nieuw didactisch spelmateriaal, ...
De Egeltjes staan ook zeer erg voor ecologisch. Zo gebruiken we al enkele jaren de cheeky wipes billendoekjes en denken we na om in de toekomst ook met herbruikbare luiers te werken. Ook voor die aankopen kunnen we alle extra's gebruiken.
Op dit moment gaan de meeste stortingen wel gebruikt worden voor de verbouwingen van de Pastorij in Sint-Pieter.

Elisa Clemmen, pedagogisch begeleidster De Egeltjes