Uit de luiers!

07-07-2019

Uit de luiers, oefie! Maar eerst: potjestraining.

Na 7 jaar tussen de luiers hebben we hier een serieuze mijlpaal bereikt, de jongste zoon is droog en dus zijn wij uit de luiers, hoera!

Hij besliste uiteraard niet zomaar om geen luier meer aan te doen, er ging wel degelijk een (klein) beetje training mee gepaard. En na 3 geslaagde missies deel ik graag wat tips met jullie.

Kies het juist moment

Elk kind volgt z'n eigen tempo om zindelijk te worden, sommige kindjes zijn vroeg, bij andere duurt het wat langer. Merk je dat je kindje zich bewust wordt van het feit dat er iets gebeurt in die luier kan je gerust eens een poging wagen. Wij hebben nooit langer dan een dag of 3-4 echt getraind. 

 Als je na 3 dagen nog steeds elk kwartier plasjes staat op te dweilen is je kind er hoogstwaarschijnlijk gewoon nog niet klaar voor. 

Doe maar gewoon terug een (wasbare) luier aan en probeer binnenkort nog eens, anders raken jullie er toch maar allebei gefrustreerd van.

Je start ook best niet met die luiers achterwege te laten in het meest drukke weekend van het jaar. Kies een verlengd weekend of een vakantie waarin je tijd hebt om enkele dagen intensief bezig te zijn met op het potje gaan. De eerste dag elk half uurtje, dan om het uur enz. 

Een goed (en leuk) potje

Een gewoon toilet en kleine peuterbilletjes, dat is geen ideale combinatie. Kies een stevig potje waar je kindje comfortabel opzit. Bij ons kreeg het potje een zichtbare plaats in huis zodat de interesse al wat werd gewekt. Of zet het bij op het gewone toilet, het merendeel van de peuters laat hun ouders toch niet alleen naar het toilet gaan, dan kunnen ze evengoed zelf ook op het potje gaan zitten ;-). Tijdens het spelen op het potje gaan zitten of een boekje lezen? Doe maar hoor! Bij 1 van de zonen versierden we samen het potje met stickers omdat hij het toch maar niks leek te vinden, en daarna was hij zo trots dat hij er niet meer af wilde komen... Het potje mag de eerste dagen ook overal mee naartoe, echt dikke vrienden zijn het geworden.

Makkelijke kleren en veeeeeel onderbroekjes

De kans dat je je kindje zindelijk krijgt zonder ongelukjes is (heel) klein, dus voorzie je toch maar op eventjes een lichte stijging in de hoeveelheid vuile was :-). Broekjes die makkelijk aan en uit gaan zorgen dat er snel gehandeld kan worden, en dat is soms nodig in het begin... (Sorry voor de salopetjeslovers, die worden eventjes verbannen!) Onze kindjes hadden in het begin ook de neiging om net te lang te wachten, waardoor er wel eens bijna-ongelukjes gebeurden. Voldoende onderbroekjes in de kast zorgen dat je niet zonder komt te zitten, maatje 92 is hier ongetwijfeld het best vertegenwoordigd in de onderbroekenlade :-D. Er bestaan ook leuke oefenbroekjes, die absorberen toch een beetje vocht zodat je bij kleine ongelukjes niet telkens de hele outfit moet veranderen maar voelen toch nat aan, zodat je kindje merkt dat het in z'n broek geplast heeft. Hier de eerste weken vooral vaak gebruikt bij autoritjes of uitstapjes naar de winkel. 

Maatje 92 is hier ongetwijfeld het best vertegenwoordigd in de onderbroekenlade.

En voilà, hopelijk lukt het jullie ook om (binnenkort) die luiertafel overbodig te maken! Wil je plaats maken in je living of badkamer, bied ze ons aan (samen met je andere babyspullen) en wij brengen ze graag terug in omloop via onze hippe tweedehands geboortelijsten!

Stefanie, Mic Mac Madam Diest