Kindje van de dag

23-02-2020

Iedereen die twee kinderen heeft, zal het beamen: ze willen altijd allebei hetzelfde... Alle twee hetzelfde bord, alle twee naast mama zitten, alle twee aan de linkerlavabo staan. En zeker als de ene het net iets vroeger dan de andere koos. Elke dag minstens vijf keer discussie en ik mocht het altijd maar oplossen. Hoorndol werd ik ervan want niets hielp echt deftig. 

Voor hen was het duidelijk wel belangrijk uit welk bord ze aten, 

terwijl mijn man en ik elke dag uit hetzelfde stomme bord eten, met hetzelfde mes en vork en uit hetzelfde glas drinken!

Tot ik ongeveer een jaar geleden ergens dé truc las die mijn leven voorgoed zou veranderen: 'kindje van de dag'. Simpel, té simpel, dacht ik. Maar het bleek geniaal. 

Onze dochters zijn dus elk om de beurt 'kindje van de dag'. 

En het kindje van de dag mag eerst kiezen, zo simpel is het. Ik zet 's ochtends twee bekers op tafel, 'kindje van de dag' kiest dewelke zij wilt. En zo gaat het verder: 'kindje van dag' kiest de brooddoos, kiest de drinkbus, mag de deur open draaien, kiest aan welke kant van de zetel ze zit voor het verhaaltje (ja, zelfs daar werd hier over gekibbeld, geen idee hoe het zover gekomen is) enz. En doet de ander haar mond nog maar open: "maar ik wou...", dan kunnen wij zeggen: "nee, kindje van de dag kiest, jij morgen". En de kous is af. Écht, heerlijk! Ik herhaal: het veranderde mijn leven. Minstens 5 discussies per dag uitgespaard.
Om niet te vergeten wie wanneer is, schreven we op de kalender elke dag de eerste letter van hun namen beurtelings. Handig, want die hangt 's ochtends in ons zicht dus we weten het meteen.

Misschien moet ik mezelf ook wel gelukkig prijzen dat mijn dochters zich er zo snel bij neerleggen. Ik kan me inbeelden dat niet elk kind er genoegen mee neemt en toch rebelleert wanneer-ie niet 'kindje van de dag' is. Maar eigenlijk is het best rechtvaardig: elk om de beurt. En uiteindelijk is eerlijkheid wat de meeste kinderen zo belangrijk vinden.

Ik zit wel met een probleempje: we hebben nog een derde dochter... Die is echter nog maar anderhalf en doet nog niet volledig mee zoals haar zussen van 4 en 6, dus voor haar maakt het nog niet uit wat haar zussen hebben, en zij dus niet. 

I dread the day 

dat zij gaat meedoen en die mallemolen opnieuw gaat laten beginnen. Want dan werkt 'kindje van de dag' niet echt meer: er blijven dan 2 dingen over waarover nog ruzie gemaakt kan worden! The horror!!! Alle tips voor simpele werkende trucs voor 3 kinderen zijn welkom :-) 


Jana, Mic Mac Madam regio Aalst en Brussel


Dat kinderen ons wel vaker gek maken en dus inspireren lees je hieronder :-)